Letné alkoholické osvieženie
Prineste si večernú náladu zo Španielska či Portugalska až k vám domov a vychutnajte si Sangriu. Originálnu i takú našu. Sangria osvieži a prispeje k dobrej nálade.
Tento známy nápoj z Pyrenejského polostrova rozprúdi každú letné posedenie či osvieži po ťažkom dni v práci. Sangria je vlastne punč tradične pripravený z červeného vína a drobných kúskov ovocia, často upravovaný pridaním rôznych druhov alkoholu ako je rum či brandy alebo šampanské. Alebo v modernejších receptoch sladené nealkoholické nápoje s príchuťou pomaranča, citrónu.
Ako Sangria 1
1 polievková lyžica pokrájaných jahôd, 1 polievková lyžica čučoriedok, 1 polievková lyžica černíc, 250 ml červeného sladkého vína, 250 ml odšťavených jabĺk, 100 ml bublinkovej minerálky, 1 čajová lyžička citrónovej alebo pomarančovej šťavy
Ovocie vsypeme do skleneného džbánu, zalejeme vínom, džúsom, minerálkou a necháme 2 - 3 hodiny schladiť v chladničke. Prihodíme 2 veľké kocky ľadu a prilejeme citrónovú šťavu.
Ako Sangria 2
1 polievková lyžica pokrájaného červeného melóna bez jadierok, 1 polievková lyžica pokrájaných jahôd, šťava z jedného pomaranča, 250 ml červeného vína, 1 čajová lyžička medu
Ovocie necháme zmraziť. Potom ho vsypeme do pohára a zalejeme najprv pomarančovou šťavou, potom vínom a medom. Môžeme pridať 2 - 3 kocky ľadu.
Ako Sangia 3
1 polievková lyžica pokrájaných jahôd, 1 polievková lyžica pokrájaného kivi, 250 ml ružového šampanského, 100 ml pomarančovej šťavy, 1 kocka ľadu, 1 čajová lyžička medu
Ovocie necháme zmraziť. Potom vsypeme do džbánu, zalejeme pomarančovou šťavou, medom, šampanským, pridáme ľad. Podávame so slamkou.
Sangria - ako mi ju pripravili kamaráti z Portugalska
400 g jahôd, 150 g kivi, 400 ml bieleho suchého vína, 200 ml minerálky, 200 ml šampanského, 1 polievková lyžica kryštálového cukru
Kivi nakrájame do skleneného džbánu. Jahody s cukrom rozvaríme nad parou. Prepasírujeme cez sitko a zalejeme v džbáne. Prilejeme víno a minerálku, premiešame. Necháme schladiť 3 - 4 hodiny. Vyberieme, premiešame a dolejeme šampanské. Podávame vo vínových pohároch, ktoré sme namočili v citrónovej šťave a ocukrovali na povrchu.
A táto mala naozaj farbu krvi ako hovorí jej názov hoci nebola z červeného vína ako hovorí pôvodná receptúra.
Sangria - ktorá mi ozaj chutila
2 prezreté broskyne, 2 polievkové lyžice hnedého cukru, 4 polievkové lyžice vody, 500 ml červeného polosuchého vína, 2 pomaranče, 1 citrón
Vo vode rozpustíme cukor. Do džbánu vlejeme víno, šťavu z pomarančov a citróna, vsypeme na menšie kúsky nakrájané ošúpané broskyne. Primiešame cukrovú vodu. Necháme odpočívať asi dve hodiny. Potom prisypeme 10 kociek ľadu a môžeme podávať.
Sangria - ktorá dostala odo mňa prívlastok zimná
6 - 8 višní, čo sme zakonzervovali v rume v lete, 2 pomaranče, 1 červený grep, 6 - 8 mrazených jahôd, 1 čajová lyžička medu, 500 ml červeného vína
Višne spolu s pokrájanými jahodami dáme do džbánu, pridáme šťavu z pomaranča, grepu, pridáme med a dolejeme vínom. Premiešame. Necháme postáť asi hodinu a môžeme podávať.
Neviem ako Vám, ale mne k letnému osvieženiu nikdy nepasoval alkohol. Aj keď to bolo na nejakej grilovačke či posedení s priateľmi. Sangria mi však taká nepríde.
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 27. júl 2021
- Návštevy: 563