Varíme, pečieme zo zázvoru

V starých kuchárskych knihách nájdeme tento liečivý koreň ešte pomenovaný ako ďumbier lekársky. V literatúre ho nájdete pod pojmami ako liečivý koreň z Ázie alebo liečivé korenie z Orientu. Už niekoľko storočí je však súčasťou našej tradičnej kuchyne. Udomácnil sa u nás veľmi rýchlo, lebo aj jeho pestovanie je síce časovo náročné, ale máme bez problémov naň podmienky. 

V súčasnosti patrí medzi najväčších svetových producentov zázvoru India, ale najkvalitnejší zázvor sa pestuje na Jamajke. Zázvor alebo ďumbier blahodárne pôsobí na tráviacu sústavu, žalúdočné pohyby a pôsobí proti kŕčom v tráviacom ústrojenstve. Tým napomáha lepšej cirkulácii krvi v organizme a tak sa zázvor používa pri zahriatí premrznutého organizmu hlavne v nápojoch a polievkach. Má antiseptické účinky, preto je vhodný aj ako prevencia proti chrípkovým ochoreniam a to hlavne proti črevnej chrípke. Podľa posledných štúdii pôsobí zázvor povzbudzujúco na metabolizmus a obranyschopnosť nášho organizmu. V minulosti sa v kombinácii s uhorkou, mätou a medovkou používal aj ako babský liek na chudnutie. 

V posledných rokoch sa presadil v gastronómii sušený zázvor. Čajová lyžička mletého sušeného zázvoru sa vyrovná jednej polievkovej lyžici nastrúhaného čerstvého zázvoru. Čo sa týka obsahu látok, ale sušený zázvor nenahradí chuť a vôňu čerstvého zázvoru. 

 

Kačica s ananásom a zázvorom

1 celá kačica, 100 g póru, 50 g zázvoru, 5 polievkových lyžíc ananásovej šťavy, 3 - 4 polievkové lyžice oleja, 2 plátky ananásu, 0,5 litra bieleho suchého vína, soľ, mleté biele korenie

Kačicu naporcujeme a na oleji opečieme zo všetkých strán. Potom vyberieme na tanier. Do výpeku nasypeme a opečieme nastrúhaný zázvor na hrubo, pór na širšie kolieska. Vrátime naspäť kačicu, ktorú zalejme vínom, okoreníme a dusíme do mäkka. Kačicu opäť vyberieme a omáčku rozmixujeme do hladka. Primiešame ananásovú šťavu a kúsky ananásu. Necháme prevrieť. Všetko spolu prehrejme a môžem podávať. 

Podávame s tmavým chlebom.

 

Kandizovaný ďumbier

500 g čerstvého zázvoru, 180 - 200 g krupicového cukru, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, podľa potreby voda a na koniec mletý cukor

Ďumbier nakrájame na asi 4 cm veľké kúsky. Vložíme do trochy vriacej vody. Necháme prehriať asi 2 - 3  minúty. Prehodíme do druhej vriacej vody a zase do tretej a štvrtej. Potrebujeme z koreňa nechať vyplaviť čo najviac ostrosti. Po štvrtom, možno aj piatom prevarení, posypeme do zázvoru cukor a necháme prevrieť na miernom plameni asi pol hodinu. Len opatrne premiešame. Voda zhustne. Potom vyberieme na mriežku a necháme stiecť a vychladnúť. Môžeme keď je na polovicu vychladnuté ešte obaliť v zomletom cukre. 

Ak si vodu, v ktorej ste prevárali ďumbier, odložíte, môžete ju použiť na studenú limonádu zriedenú s ľadom alebo na horúci čaj doplnený klinčekom a pomarančovou a citrónovou šťavou. Alebo toto vodou môžete zriediť čierny čaj. 

 

Slávnostné na prehriatie

300 ml uvareného čierneho čaju, 50 ml whisky, 50 ml červeného suchého vína, 4 klinčeky, na štipku noža kardamómu 

Čaj, whisky, víno, klinčeky dáme do nádoby. Privedieme do varu, odstavíme a necháme lúhovať ešte 5 minút. Scedené dáme do pohárov a hneď podávame. Môžeme v pohároch prisladiť jemne medom.

 

Čo sme písali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1060-varime-so-zazvorom 

Ako pestovať zázvor doma

https://www.kvetinky.eu/bylinky-za-oknom-a-vonku/dumbier-zazvor-ginger