Zelené bylinky

Áno, sú aj inej farby. Nie len zelené. Vo väčšine v nás však slovo bylinka evokuje zelenú lúku - zelenú sviežu farbu. A zelená lúka zase jar, slnko, pohodu...

Dnes budeme hovoriť o bylinkách a variť s bylinkami. Dnes sa vraciame späť k receptom, ktoré moje staré mamy a prastará mama varili v detstve. proste ku klasike, ktorú sme jedli pred príchodom doby, keď boli prioritnejšie mastné jedlá a jedlá zahustené múkou, kedy sa z byliniek v domácnosti používala snáď len pažítka. Bylinky vedia veľmi dobre osviežiť nie len výzor naservírovaného jedla, ale aj chuť pokrmu.

mäta

Je neobyčajne aromatická a osviežujúca. Hodí sa k sladkostiam aj k mäsovým a zeleninovým jedlám. Ak chcete niekomu podávať koláč, nápoj, v ktorom ste použili mätu, opýtajte sa, či nemá alergiu. Práve pre jej arómu býva veľa ľudí na ňu precitlivelých.

tymián

Má ľahko pikantnú a slanú chuť. Je vhodný do dezertov s čokoládami, ovocím, ale do jedál z hovädzieho a rýb. 

bazalka

Má ideálnu korenistú chuť a je vhodná v kombinácii s paradajkami a stredomorskej kuchyne. 

ligurček

Má ostrú chuť. Preto je vhodný do vývarov a ako kombinácia k morským plodom. Moja stará mama ho volala Vegeta. Pestovala a ho a s kúskami zeleniny sušila a mlela a robila si domácu Vegetu. 

majorán

Je vhodný na kombináciu s hovädzím mäsom a divinou. Štipku môžete pridať aj ku jahodám a uvidíte, že budú ešte lepšie.

medovka

Má sviežu citrónovú vôňu. Dezertom a hlavne krémom dodá nezameniteľný výraz. Je vynikajúca s ovocím a v nápojoch. Prastará mama si ju sušila a dávala v zime do zázvorovo čierneho čaju. Pamätám si tú kombináciu vône dodnes. 

koriander

Má výraznú vôňu a veľmi silnú charakteristickú chuť. Je vhodný na kombináciu jahňaciny, hovädzieho a hydiny. 

 

Jahňacie s mätou a ligurčekom

500 g mladej jahňaciny, 1 veľká cibuľa, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 2 menšie vetvičky ligurčeka, 5 - 6 lístkov mäty, 1 čajová lyžička čili, 1 čajová lyžička medu, 1 polievková lyžica oleja, soľ

Mäso nakrájame na kúsky a vložíme do vyššej misy na zapekanie. Premiešame s prelisovaným cesnakom, natrhanými listami byliniek a soľou. Na oleji si speníme cibuľku a čili. Odstavíme a vmiešame do cibule med. Túto zmes primiešame k mäsu. Misu s mäsom prikryjeme a necháme odpočívať asi hodinu. Potom mäso napichneme na špajle a grilujeme na panvici zo všetkých strán. 

 

Losos pečený s koriandrom a majoránom

500 g filiet lososa aj s kožou, 3 vetvičky majoránu, 3 vetvičky koriandra, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1 - 2 strúčiky cesnaku, 1 polievková lyžica oleja, soľ

Lososa poukladáme do uzatvoriteľného pekáča. Polejeme olejom. Mierne osolíme a poukladáme majorán a koriander. Pekáč uzatvoríme a v predhriatej rúra na 200 °C pečieme asi 30 - 35 minút. 

Bylinkový rýchly sirup

100 g mäty, 100 g medovky, 100 žihľavy, 4 polievkové lyžice cukru, 2 pomaranče, 1 citrón

Vo vysokom hrnci zalejeme bylinky litrom vody a zasypeme cukrom. Necháme zovrieť a prevrieť 3 - 5 minút. Potom odstavíme a necháme prirodzene schladiť. Potom vmiešame šťavu z pomarančov a citrónov. Scedíme a vlejeme do uzatvárateľných pohárov. Necháme v chlade a spotrebujeme do 3 - 4 dní. Riedime 1 : 4 s minerálkou. 

 

Iné o bylinkách sa môžete dozvedieť na našej stránke o rastlinkách

https://www.kvetinky.eu/clanky/bylinky-za-oknom-a-vonku/ 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri