Jarné šaláty a iné

Hoci dnes si už čerstvú zeleninu môžeme kúpiť počas celého roka, predsa len tá jarná vypestovaná na slnku a nie vo fóliovníku je iná. Má chuť, vôňu akú tá z fóliovníka nemá. 

Ešte v mojom detstve sme sa preto stravovali sezónne. Teda podľa obdobia. Na jar jarne, v lete letne, na jeseň jesenne... Myslím, že to bolo lepšie. Ako prvé sa vždy v črepníkoch na balkóne na jar objavovala pažítka. Vtedy sme vedeli, že môžeme vysiať jarný špenát a reďkovku. Obe vydržia menší mráz a majú celkom krátke vegetačné obdobie. Zmestia sa aj do hrantíkov a tak sme ich mohli pestovať priamo v meste na balkóne. A na Veľkú noc sme už zvyčajne mali vlastné na podávanie návšteve.

Jednoduchý reďkovkový šalát

10 - 12 červených reďkoviek, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 4 polievkové lyžice minerálnej vody, štipka soli, 2 čajové lyžičky medu

Reďkovky nakrájame na tenké kolieska a vsypeme do misy. Z ostatných surovín si pripravíme nálev. Nálevom prelejeme reďkovky v mise a zľahka premiešame. 

Reďkovková praženica

3 reďkovky, 2 vajíčka, maslo, soľ

Na masle podusíme nakrájané reďkovky na kocky. V hrnčeku si vymiešame vajíčka so soľou. Keď sú reďkovky mäkké, prilejeme vajíčka a miešame do požadovanej hustoty. 

Nátierka z mladej cibuľky

4 mladé cibuľka, 50 g tvrdého syra, 100 ml bieleho tučného živého jogurtu, soľ, mleté biele korenie

Cibuľku nakrájame na drobno. Môžeme použiť aj len zelené časti. Syr nastrúhame na jemno. Všetko osolíme a premiešame. Primiešame jogurt. Môžeme prípadne dochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy. 

Žihľavové omelety

500 ml plnotučného mlieka (nesmiem z obchodu, používam z mliečneho expresu, ale môžete aj teplú vodu), 120 g zemiakovej múky (www.novalim.sk), 120 g pohánkovej múky (www.novalim.sk), 2 vajíčka, soľ, asi 30 listov z mladej žihľavy, olej

 

Listy žihľavy obaríme vriacou vodou. Necháme ich vychladnúť. To, aby stratili akýsi pach. (Vodu môžete potom použiť na čaj alebo na umytie vlasov.) Z ostatných surovín si urobíme hladké cesto hustejšie ako na palacinky. Opečieme omelety z oboch strán, ktoré plníme listami a stáčame alebo prekladáme. Vhodné je podávať sparenú paradajku.

Púpavový šalát

500 g mladých púpavových listov, 5 cl oleja, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička cukru, štipka soli

Púpavové listy dvakrát premyjeme pod tečúcou studenou vodou. Potom ich zalejeme nálevom z ostatných surovín. Zľahka premiešame. Necháme postáť asi dve hodiny a môžeme podávať k pečenému mäsu. 

 

Iné recepty nájdete na týchto odkazoch

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1477-je-cas-na-medvedi-cesnak   

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1378-zelena-jar  

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri