Jarné šaláty a iné

Hoci dnes si už čerstvú zeleninu môžeme kúpiť počas celého roka, predsa len tá jarná vypestovaná na slnku a nie vo fóliovníku je iná. Má chuť, vôňu akú tá z fóliovníka nemá. 

Ešte v mojom detstve sme sa preto stravovali sezónne. Teda podľa obdobia. Na jar jarne, v lete letne, na jeseň jesenne... Myslím, že to bolo lepšie. Ako prvé sa vždy v črepníkoch na balkóne na jar objavovala pažítka. Vtedy sme vedeli, že môžeme vysiať jarný špenát a reďkovku. Obe vydržia menší mráz a majú celkom krátke vegetačné obdobie. Zmestia sa aj do hrantíkov a tak sme ich mohli pestovať priamo v meste na balkóne. A na Veľkú noc sme už zvyčajne mali vlastné na podávanie návšteve.

Jednoduchý reďkovkový šalát

10 - 12 červených reďkoviek, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 4 polievkové lyžice minerálnej vody, štipka soli, 2 čajové lyžičky medu

Reďkovky nakrájame na tenké kolieska a vsypeme do misy. Z ostatných surovín si pripravíme nálev. Nálevom prelejeme reďkovky v mise a zľahka premiešame. 

Reďkovková praženica

3 reďkovky, 2 vajíčka, maslo, soľ

Na masle podusíme nakrájané reďkovky na kocky. V hrnčeku si vymiešame vajíčka so soľou. Keď sú reďkovky mäkké, prilejeme vajíčka a miešame do požadovanej hustoty. 

Nátierka z mladej cibuľky

4 mladé cibuľka, 50 g tvrdého syra, 100 ml bieleho tučného živého jogurtu, soľ, mleté biele korenie

Cibuľku nakrájame na drobno. Môžeme použiť aj len zelené časti. Syr nastrúhame na jemno. Všetko osolíme a premiešame. Primiešame jogurt. Môžeme prípadne dochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy. 

Žihľavové omelety

500 ml plnotučného mlieka (nesmiem z obchodu, používam z mliečneho expresu, ale môžete aj teplú vodu), 120 g zemiakovej múky (www.novalim.sk), 120 g pohánkovej múky (www.novalim.sk), 2 vajíčka, soľ, asi 30 listov z mladej žihľavy, olej

 

Listy žihľavy obaríme vriacou vodou. Necháme ich vychladnúť. To, aby stratili akýsi pach. (Vodu môžete potom použiť na čaj alebo na umytie vlasov.) Z ostatných surovín si urobíme hladké cesto hustejšie ako na palacinky. Opečieme omelety z oboch strán, ktoré plníme listami a stáčame alebo prekladáme. Vhodné je podávať sparenú paradajku.

Púpavový šalát

500 g mladých púpavových listov, 5 cl oleja, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička cukru, štipka soli

Púpavové listy dvakrát premyjeme pod tečúcou studenou vodou. Potom ich zalejeme nálevom z ostatných surovín. Zľahka premiešame. Necháme postáť asi dve hodiny a môžeme podávať k pečenému mäsu. 

 

Iné recepty nájdete na týchto odkazoch

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1477-je-cas-na-medvedi-cesnak   

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1378-zelena-jar