Varíme, pečieme dusíme špargľu

Špargľu poznali už v staroveku. Obľúbená bola v starom Ríme a Francúzsku. U nás sa začala pestovať až pred prvou svetovou vojnou. História hovorí, že ju na naše územie doniesla grófka Mária Choteková. Jej pestovanie v našich podmienkach je náročné. Jeden zber je zvyčajne na konci mája a v júni a druhý v septembri. Obsahuje bielkoviny, uhlohydráty, vápnik, železo, vitamíny A, C. Obsahuje približne 90 % vody. Preto je vhodná na prípravu šalátov, polievok, prívarkov. Je obľúbenou zeleninou pre svoju lahodnú chuť. 

Špargľa je vhodná aj na konzervovanie v slanom náleve. Potom ju môžeme používať celý rok. Takto pripravená je vhodná ako doplnok do šalátov alebo ako obloha ku pečenému či grilovanému mäsu.

Varená špargľa

1000 g špargle, 1200 ml vody, 1 čajová lyžička soli, štipka krupicového cukru

Špargľu umyjeme a očistíme. Zviažeme po štyroch až šiestich. Necháme si zovrieť vodu. Do vriacej vody vsypeme cukor a soľ. Vložíme špargľu tak, aby bola úplne prikrytá. Prikryjeme pokrievkou, ale nie úplne. Varíme asi 15 minút. Potom vyberieme na tanie, prelejeme rozpusteným maslom a podávame s tmavým chlebom. Sú to vynikajúce raňajky. 

Konzervovaná špargľa

1000 ml vody, 1 čajová lyžička soli, 1/2 čajovej lyžičky cukru

Urobíme si nálev. Do pohárov vložíme umytú a očistenú špargľu. Zalejeme horúcim nálevom. Konzervujeme pri 80 °C asi 20 minút. 

Špargľa so šunkou a syrom

500 g špargle, 4 vajíčka, 300 g nastrúhaného syra na hrubo

Pripravíme si 4 ohňovzdorné taniere. Poukladáme na ne očistenú a v studenej vode umytú špargľu. Prípadne ju prepolíme, ak je dlhšia. Vymiešame vajíčka do biela. Zmiešame so syrom. Zmesou prelejeme rovnomerne špargľu na tanieri. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a zapečieme asi 10 minút. Podávame s paradajkovým šalátom.

Špargľový krém

400 g špargle, 500 ml zeleninového vývaru, 40 g masla, 1 žĺtok, 3 polievkové lyžice šľahačky, soľ, muškátový oriešok, 40 g kukuričnej jemnej múky

Špargľu si nakrájame na menšie kúsky a povaríme v pol litri vody. Z masla a múky si urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vriacim vývarom zo špargle a zeleninovým vývarom. Povaríme na mierom plameni bez prikrytia pokrievkou. V šľahačke si vymiešame žĺtok, ktorý opatrne vlejeme do vývaru v hrnci a chvíľu miešame. Do tanierov rozdelíme uvarené kúsky špargle a zalejeme pripraveným vývarom. 
Ak chcete polievku použiť ako hlavné jedlo, môžete vo vývare uvariť aj pár zemiakov. Bude krém sýtejší.

Špargľový šalát

500 g uvarených šparglí, 5 mäsitých paradajok, 4 na tvrdo uvarené vajíčka, 3 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica posekanej pažítky, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, soľ

Špargľu pokrájame na menšie kúsky a vložme do šalátovej misy. Pridáme na krúžky nakrájané paradajky a vajíčka. Zľahka premiešame. Koreniny s olejom a octom si vymiešame v miske. Zalejeme šalát v mise. Jemne premiešame alebo len potrasieme misou. Necháme schladiť na štvrťhodiny a môžeme podávať. Vhodné je podávať s hriankou alebo toastom.

 

 Čo sme písali dávnejšie

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/925-spargla 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri