Varíme, pečieme dusíme špargľu

Špargľu poznali už v staroveku. Obľúbená bola v starom Ríme a Francúzsku. U nás sa začala pestovať až pred prvou svetovou vojnou. História hovorí, že ju na naše územie doniesla grófka Mária Choteková. Jej pestovanie v našich podmienkach je náročné. Jeden zber je zvyčajne na konci mája a v júni a druhý v septembri. Obsahuje bielkoviny, uhlohydráty, vápnik, železo, vitamíny A, C. Obsahuje približne 90 % vody. Preto je vhodná na prípravu šalátov, polievok, prívarkov. Je obľúbenou zeleninou pre svoju lahodnú chuť. 

Špargľa je vhodná aj na konzervovanie v slanom náleve. Potom ju môžeme používať celý rok. Takto pripravená je vhodná ako doplnok do šalátov alebo ako obloha ku pečenému či grilovanému mäsu.

Varená špargľa

1000 g špargle, 1200 ml vody, 1 čajová lyžička soli, štipka krupicového cukru

Špargľu umyjeme a očistíme. Zviažeme po štyroch až šiestich. Necháme si zovrieť vodu. Do vriacej vody vsypeme cukor a soľ. Vložíme špargľu tak, aby bola úplne prikrytá. Prikryjeme pokrievkou, ale nie úplne. Varíme asi 15 minút. Potom vyberieme na tanie, prelejeme rozpusteným maslom a podávame s tmavým chlebom. Sú to vynikajúce raňajky. 

Konzervovaná špargľa

1000 ml vody, 1 čajová lyžička soli, 1/2 čajovej lyžičky cukru

Urobíme si nálev. Do pohárov vložíme umytú a očistenú špargľu. Zalejeme horúcim nálevom. Konzervujeme pri 80 °C asi 20 minút. 

Špargľa so šunkou a syrom

500 g špargle, 4 vajíčka, 300 g nastrúhaného syra na hrubo

Pripravíme si 4 ohňovzdorné taniere. Poukladáme na ne očistenú a v studenej vode umytú špargľu. Prípadne ju prepolíme, ak je dlhšia. Vymiešame vajíčka do biela. Zmiešame so syrom. Zmesou prelejeme rovnomerne špargľu na tanieri. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a zapečieme asi 10 minút. Podávame s paradajkovým šalátom.

Špargľový krém

400 g špargle, 500 ml zeleninového vývaru, 40 g masla, 1 žĺtok, 3 polievkové lyžice šľahačky, soľ, muškátový oriešok, 40 g kukuričnej jemnej múky

Špargľu si nakrájame na menšie kúsky a povaríme v pol litri vody. Z masla a múky si urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vriacim vývarom zo špargle a zeleninovým vývarom. Povaríme na mierom plameni bez prikrytia pokrievkou. V šľahačke si vymiešame žĺtok, ktorý opatrne vlejeme do vývaru v hrnci a chvíľu miešame. Do tanierov rozdelíme uvarené kúsky špargle a zalejeme pripraveným vývarom. 
Ak chcete polievku použiť ako hlavné jedlo, môžete vo vývare uvariť aj pár zemiakov. Bude krém sýtejší.

Špargľový šalát

500 g uvarených šparglí, 5 mäsitých paradajok, 4 na tvrdo uvarené vajíčka, 3 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica posekanej pažítky, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, soľ

Špargľu pokrájame na menšie kúsky a vložme do šalátovej misy. Pridáme na krúžky nakrájané paradajky a vajíčka. Zľahka premiešame. Koreniny s olejom a octom si vymiešame v miske. Zalejeme šalát v mise. Jemne premiešame alebo len potrasieme misou. Necháme schladiť na štvrťhodiny a môžeme podávať. Vhodné je podávať s hriankou alebo toastom.

 

 Čo sme písali dávnejšie

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/925-spargla