Varíme sirupy

Sirupy, teda husté šťavy, ktoré riedime s vodou, minerálkou či sódou, si môžeme pripraviť aj doma. Môžeme ich robiť z ovocia, zeleniny aj byliniek či kvetov. Majú úžasnú vôňu, plnšiu chuť ako tie z obchodu.

Na jar je asi najznámejším sirupom sirup z kvetov bazy. V posledných rokoch sa k nemu pridávajú aj sirupy z mäty a medovky občas premiešané s mladou žihľavou či listami púpavy. V lete robievame skôr sirupy z ovocia a zeleniny. 

Z byliniek či koreňov byliniek robím sirupy, ktoré sú vhodné do čajov v zime či čajových nápojov.

Zázvorový sirup - môj obľúbený v zime v čiernom čaji

250 g zázvoru, 500 g kryštálového cukru, 500 ml vody, 2 čajové lyžičky kyselina citrónová
Zázvor načistíme a nakrájame na malé kúsky, alebo nahrubo nastrúhame. Vodu s cukrom dáme variť a keď sa cukor rozpustí, prisypeme zázvor. Keď začne sirup so zázvorm vrieť, plameň stíšime a varíme hodinu. Dĺžka varenia záleží ajod veľkosti úskov zázvora. Orientujeme sa tým, že by mal byť uvarený, mäkký.

Ak sa nám zdá sirup riedky, tak ho povaríme dlhšie, aby sa voda odparila. Na záver pridáme kyselinu citrónovú, odá osviežujúcu chuť a zároveň aj predĺži životnosť sirupu. Keď je sirup uvarený, scedíme ho cez sitko do umytých fliaš ešte za tepla. Necháme vychladnúť v zatvorených flašiach a skladujeme na studenom a tmavom meste.

Nie je to veľké množstvo sirupu, približne 1 liter, pokojne ho skladujte v chladničke. Po pár dňoch sirup stratí svoju pikantnosť a má jemnejšiu chuť.

 

Malinový s cukrom na výrobu sirupov

1 kg malín, 500 ml vody, 1 kg Korunného cukru na prípravu sirupu z bobuľového a kôstkového ovocia
Maliny umyjeme, dáme do hrnca s vodou a necháme 5-10 minút povariť. Vychladnutú malinovú hmotu zmiešame s cukrom na prípravu sirupu a necháme cez noc v chlade. Šťavu vylisujeme a precedíme cez jemné sitko alebo plátno. Sirup uvedieme do varu, necháme 3 minúty variť, nalejeme do sterilných fliaš, dobre uzavrieme a necháme v chlade. 

 

Mrkvový sirup

1 kg mrkvy, 2 pomaranče, 200 g kryštálového cukru, 4 l vody, 4 polievkové lyžice kyseliny citrónovej (podľa chute)
Mrkvu rozdelíme na polovicu. Jednu načistíme a nakrájame na kolieska a druhú odšťavíme. Kolieska mrkvy a cukor zalejeme 1,5 l vody a varíme kým nie je mrkva celkom mäkká, asi hodinku. Môžeme si pomôcť s kuchtou, ušetríme polovicu času varenia.

Keď je mrkva uvarená, necháme ju vychladnúť a rozmixujeme ju. Dobre je ju aj prepasírovať, aby bola ešte jemnejšia. Ak nemáte stroj na pasírovanie, môžete ju pretlačiť žufankou cez jemné sitko.

Primiešame k nej šťavu z obidvoch pomarančov, mrkvovú šťavu, zvyšnú vodu a kyselinu citrónovú. Vody môžete pridať ako to vyhovuje vám. Tento recept sa dá použiť aj ako džús, alebo ako sirup. Nápoj nadávkujeme do umytých fliaš a skladujeme v chladničke.

 

Čerešňový sirup 

2 kg čerešní (odkôstkovaných), 1,5 l vody, 60 g kyseliny citrónovej, 2 kg kyštálový cukor
Vodu prevaríme a necháme vychladnúť. Potom do nej pridáme kyselinu citrónovú a načistené ovocie. Ak robíte sirup z väčšieho ovocia ako sú broskyne, či marhule, rozkrjote ich na menšie kúsky. ovocie s vodou dobre premiešame a dáme na 24 hodín do chladničky.

Na druhý deň, ovocie prelisujeme a zamiešame s kryštálovým cukrom. Necháme dstáť a občas miešame, aby sa cukor rozpustil. Množstvo cukru prispôsobime našej chuti a chuti ovocia. Ak je sirup príliš sladký na náš vkus, tak pridáme za lyžičku kyseliny citrónovej.

Sirup naplníme do umytých fliaš a uzavrieme. Skaldujeme na tmavom a chladnom mieste.

 

Ríbezľový sirup

250 g čiernych ríbezlí, 500 ml vody, 1 polievková lyžica kyseliny citrónovej, 750 g kruoicového cukru, 30 lístkov z ríbezlí, 1 polievková lyžica vodky

Ríbezle prenmiešame s lístkami a vodou. Necháme zovrieť. Popučá´íme a precedíme cez plátno do hrnca s cukrom a kyselinou citrónovou. Necháme prevrieť asi 2  minúty. Vlejeme do fliša, ktoré sme sterilizovali a vypláchli vodkou. Fľaše uzavrieme a otočíme hodŕe dnom aspoň pod 60° uhlom, aby sa viečka dobre prichytili. Necháme vychladnúť. 

 

sirupy z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri