Varíme polievky

 V lete a o to viac, ak je veľmi teplé leto, naše telo viac prahne po ľahších jedlách. Jedlách menej mastných, jedlách zo zeleniny a ovocia. Jedlách plných tekutín, plných sviežich chutí a vôní, ktoré nás schladia z vnútra. Zároveň však jedlá s menším množstvo kalórii či jedlá varené bez varenia, aby sa nestratila prirodzenosť surovín. 

Dnes Vám ponúkame studené polievky či polievky ponúkané na studeno. 

Uhorková na studeno

 200 čerstvých šalátových uhoriek, 100 g očisteného avokáda, strúčik cesnaku, 300 ml bieleho jogurtu gréckeho typu, asi 10 lískov mäty, šťava z 1 citróna, 1/4 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky hnedého cukru

Všetko rozmixujeme mixérom. rípadne zriedime minerálkou. Vlejeme do misiek. Necháme schladiť. Ozdobíme petržlenovou kúskom uhorky a kôpru. 

Jogurová s paradajkami

450 g jogurtu gréckeho typu, 150 g bielej guľatozrnnej ryže, 40 g masla, 2 veľké mäsité paradajky, 1 dl bieleho vína

Ryžu si namočíme do vody z večera do rána. Ráno ju scedíme a vsypeme do hrnca. Zalejeme 1 litrom vody. Mierne osolíme. Necháme na miermom plameni variť asi pol hodiny pod odchýlenou pokrievkou, aby sa neodparilo veľa vody. Vložíme dnu nakrájané paradajky. Prevaríme ešte asi pol hodinu. Potom rozmixujeme do hladka. Pridáme maslo, jogurt a zľahka premiešame. Necháme schladiť. Ak je polievka hustá, zriedime ju vínom. Podávame vlažnú až studenú. 

Kalerábová so šľahačkou

4 mladé kaleráby, 2 polievkové lyžice oleja, 1 stredneveľká cibuľa, 500 ml vývaru, soľ, mleté biele korenie, 300 ml šľahačky

Na oleji speníme nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájaný kaleráb, premiešame, zalejeme 200 ml vody a necháme podusiť pod pokrievkou pár minút. Potom osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Necháme prevrieť. Odstavíme a rozmixujeme. Necháme schladiť. Vmiešame chladnú šľahačku, rozdelíme do tanerov a môžeme podávať. 

Jahodová s pomarančom

500 g jahôd, 75 ml pomarančovej šťavy, 100 ml bieleho jogurtu gréckeho jogurtu

Všetko rozmixujeme. Vlejeme do misiek a necháme schladiť. Dozdobíme medovkovými lístkami a podávame. 

 

Polievky z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri