Robíme šaláty

V teplom počasí nám veľmi nechutí jesť ťažké jedlá. Ani veľmi nejeme počas dňa, radšej až popoludní či dokonca na večer a počas dňa len niečo ľahšie ako šalát či jemnú polievku. Dnes Vám ponúkneme pár našich obľúbených receptov na šaláty, ktoré nesmú chýbať pravidelne v našom jedálničku. Možno aj Vám zachutia. 

Náš obľúbený 1

100 g šalátovej uhorky, 250 g cherry paradajok, 80 g červenej cibule, 10 čiernych olív bez kvôstky, 150 g syra Feta, 1/4 čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička oregana, 2 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Do šalátovej misy vsypeme na tenké kolieska pokrájanú uhorku a rozpolené paradajky. Pridáme na tenké polkolieska nakrájanú cibuľu, olivy a na menšie kocky nakrájaný syr. Zľahka premiešame. Prisypeme koreniy a zase premiešame. Nakoniec vlejeme olej a citrónovú šťavu a zase zľahka premiešame.

Náš obľúbený 2

120 g šalátovej uhorky, 250 g cherry paradajok, 100 g červenej cibule, 12 čiernych olív bez kvôstky, 175 g syra Feta, 1/4 čajovej lyžičky soli

dresing: 3 polievkové lyžice vínneho octu, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 4 gulôčky nového korenia

Cibuľu nakrájame na tenké polkolieska a zalejeme dresingom. Necháme asi dve hodiny marinovať. Do šalátovej misy vsypeme na tenké kolieska pokrájanú uhorku a rozpolené paradajky. Pridáme olivy a na menšie kocky nakrájaný syr. Zľahka premiešame. Prisypeme soľ a premiešame. Zalejeme dresingom, z ktorého sme vybrali gulôčky korenia a zľahka premiešame.

Náš obľúbený 3

100 g šalátovej uhorky, 250 g cherry paradajok, 100 g červenej cibule, 20 čiernych olív bez kvôstky, 100 g syra Feta, 4 polievkové lyžice oleja, 1/4 čajovej lyžičky soli, 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 250 g lososa

Lososa potrieme olejom z oboch strán a opečieme na grilovacej panvici z jednej strany asi 6 minút a z druhej asi 3 minúty. Potom odstavíme z plameňa a osolíme. Necháme vychladiť, kým si nepripravíme šalát. Do šalátovej misy vsypeme na tenké kolieska pokrájanú uhorku a rozpolené paradajky. Pridáme na tenké polkolieska nakrájanú cibuľu, olivy a na menšie kocky nakrájaný syr. Zľahka premiešame. Prisypeme koreniy a zase premiešame. Nakoniec vlejeme olej a citrónovú šťavu a zase zľahka premiešame. Pridáme nakrájaného lososa a premiešame. 

Náš obľúbený 4

200 g morčacích filiet, 3 polievkové lyžice oleja, 1/4 čajovej lyžičky soli, štipka mletého čierneho korenia, 100 g cherry paradajok, 75 g ľadového šalátu, tymián a oregano

dressing: 2 polievkové lyžice oleja, 1 čajová lyžička horčičných semienok, 2 čajové lyžičky vínneho octu, štipka soli

Morčacie prsia osolíme, prípadne posypeme mletou - najlepšie údenou červenou paprikou. Na oleji prudko opečieme z oboch strán asi po 5 minút. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. V šalátovej mise premiešame nakrájané paradajky na štvrťky, natrhaný šalát, osolíme a okoreníme. Premiešame. Pridáme nakrájané mäso a zase premiešame. 

Náš obľúbený 5

200 g morčacích varených pŕs, 1/4 čajovej lyžičky soli, 4 polievkové lyžice oleja, 3 vajíčka uvarené na tvrdo, 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 1 avokádo, 10 g poľníčka, štipka mletého čierneho korenia

Očistené a nakrájané avokádo na hrubšie plátky položíme na tanier a polejeme citrónovou šťavou. Podobne s polníčkom. Do tanierov rozdeľte pokrájané mäso a nakrájané vajíčka na štvrťky. Zľahka premiešajte so soľou a mletým korením. Potom pridajte poľníček a avokádo.