Varíme s kojacími mamičkami

Písal sa rok 2005, 2006 a 2007, keď som v bratislavskej Dúbravke v Materskom centre Macko robievala jednoduché kurzy varenia a pečenia. Vtedy sa ešte toľko mamičky nevenovali pečeniu kváskového chleba a rovnako ako aj moja mama aj mamy dokonca žien mladších ako ja aj staré mamy ani netušili, vďaka propagande predošlého režimu, že také niečo existovalo. Dosť žien si už v tom čase začalo doma robiť vlastné jogurty hoci čím ďalej - tým viac boli ťažkosti v meste kúpiť mlieko. Našťastie vtedy pár fariem si po Bratislave otvorilo tzv. Mliečne automaty a jeden aj v Dúbravke. Nuž sme si v centre párkrát aj ukázali ako siurobiť doma čerstvý syr a podobne. Začala som robiť akúsi osvetu o varení kedysi.

Myslím, že som odbehla od témy. Nuž sa k nej vrátim. Niekoľko mesiacov sme si robievali aj novšie recepty, respektíve staré, ale z nových surovín so štikou mladej fantázie. Napríklad čo piť v spoločnosti, keď všetci pijú kokteily a podobne.

Kokosový koktejl

8 čajových lyžičiek strúhaného kokosu, 500 ml plnotučného mlieka prevareného a vychladnutého, 750 ml ananásového džúsu, 500 ml šľahačky, 2 krúžky ananásu

V mixéri zmiešame ananásový džús, mlieko a strúhaný kokos. Vlejeme do vysokých pohárov, ozdobíme šľahačkou a kúskom ananásu. Prípadne môžete dať na dno pohára kopček kakaovej zmrzliny.

Zlatý koktejl

300 ml ananásového džúsu, 100 ml neperlivej minerálky, 1 malá karotka, 1/2 banánu, drvený ľad

Všetko rozmixujeme v mixéri a vlejeme do vyšších pohárov. Podávame so širokou slamkou.

Čučoriedkový koktejl

500 ml plnotučného mlieka, 100 g tvarohu, 200 g čučuriedok, drvený ľad

Mlieko s tvarohom rozmixujeme do hladka. Vmiešame cez sitko prelisované čučoriedky. Podávame naliate v pohároch, do ktorých sme na dno navrstvili ľad.

Banánový shake

200 ml jablkového pyré, 1 čajová lyžička cukru, 750 ml prevareného a dobre vychladeného mlieka, 125 ml šľahačky, 1 banán

Do pohárov rozdelíme ľadovú drť, ktorú zalejeme zmixovanými ostatnými surovinami. Nakoniec ozdobíme šľahačkou.

Ponúknite ich aj ostatným v spoločnosti. Určite im budú chutiť.

 

Alebo čo na raňajky? Občas máme mlsný jazýček aj keď by sme nemali. Možno si pomôžeme aj návrhmi na zdravšie mlsoty. Ponúknite aj manžela. Určite by mal ochutnať.

Ovocie s cottage syrom

1 banán, 200 g mrazených alebo čerstvých malín, 300 g gottage syra, 1 polievková lyžica medu

Všetko dobre premiešame a jemne natrieme na toastový chlieb.

Omeleta s paradajkami

2 paradajky, 2 čajové lyžičky masla, 2 vajíčka, soľ

Paradajky nakrájame na kolieska a na masle opečieme z oboch strán. Potom primiešame rozšľahané vajíčka so soľou a miešame do hustoty, ktorú chceme. Podávame s tmavým chlebom.

Fenyklový šalát

500 g fenyklu, soľ, 125 ml vody, 2 polievkové lyžice vínneho octu, 1/2 čajovej lyžičiy cukru, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, posekaná petržlenová vňať

Fenykel očistíme a nakrájame na tenké plátky. Varíme asi 10 minút v osolenej vode. Fenikel vyberieme a necháme odkvapkať. Pripravíme si zálievku z ostatných surovín, ku ktorým pridáme aj trochu vody z zvody, v ktorej sme varili fenikel. Fenikel rozdelíme na taniere, zalejeme zálievkou a podávame s krajcom tmavého chleba a vidličkou. 

Syrové vafle

125 g masla, soľ, 2 vajíčka, 50 g zemiakového škrobu, 50 g hladkej múky (my sme dávali pohánkovú), 2 polievkové lyžice na jemno nastrúhaného ementálu

Všetko dobre zmiešame. Vylievame do vaflovača a pečieme. Vhodné je podávať čerstvú zeleninu (paradajka, paprika) alebo sparenú zeleninu (hrášok s mrkvou).

 

Čo na obed? Skúste. Chutí to všetkým a bábätku prospeje.

Zapečené paradajky

12 mäsitých pevných paradajok, 320 g zmiešaného mletého mäsa, 3 polievkové lyžice posekanej petržlenovejvňate zmiešanej s posekanou pažítkou a žeruchou, bazalkou, 2 polievkové lyžice na jemno postrúhaného syra, 1 čajová lyžička soli, mleté čierne korenie, 1 vajíčko, 100 g kyslej smotany

Paradajkám odkrojíme klobúčiky a vydlabe ich. Do misy vložíme vnútro z paradajok, syr, mäso, soľ, vajíčko a bylinky. Dobre premiesime a naplníme ním paradajky. Do zapekacej mise vylejeme kyslú smotanu a do nej vložíme naplnené a zakryté paradajky. Zapečieme pri 200 °C asi 20 minút. Podávame s celozrnným chlebom. 
Mimo tehotnosti a kojenia, môžete do mäsa primiešať aj čajovú lyžičnu na jemno postrúhaného čerstvého zázvoru. Jedlo dostane zaujímavú chuť. V stredoveku sa veľmi často používal v mäse zázvor. 

Morčacie zapečené s mrkvou

2 morčacie rezne, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja, 500 g mrkvy (lepšia je karotka), 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 čajová lyžička tymiánu, 100 g strúhaného syra, 2 vajíčka, 100 ml plnotučného mlieka

Mäso nakrájame na hrubšie rezance a prudko opečieme na panvici na oleji. Mrkvu nastrúhame na hrubo a zmiešame s mäsom, soľou a tymiánom. Vsypeme do vymastenej zapekacej misy a rovnomerne rozložíme. V mlieku rozmiešame vajíčka a syr. Zalejeme mäso v mise. Vložíme do rúry a pri 200 °C pečieme 40 - 45 minút. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom Bevit.

Mrkvová polievka

250 g mrkvy, 150 g múčnych zemiakov, 5 polievkových lyžíc smotany na varenie, 20 g masla, soľ, mletý muškátový oriešok

Mrkvu nakrájame na kúsky aj zemiaky. Zalejeme vodou a necháme povariť pod odchýlenou pokrievkou asi 15 minút. Potom odstavíme a rozmixujeme. Prilejeme smotanu, osolíme a okorením. Vrátime na sporák a necháme prevrieť. Podávať môžeme posypané posekanou petržlenovoou vňaťou.

Filé s paradajkami

500 g rybieho filé, 250 g paradajok, soľ, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica potrhanej čerstvej bazalky, maslo na vymastenie zapekacej misy

Filé opláchne pod tečúcou studenou vodou. Osušíme, osolíme a polejeme citrónovou šťavou. Necháme odležať. Poradajky očistíme a nakrájame na štvrťky. Položíme na dno zapekacej misy, osolíme a posypame bazalkou. Na tparadajky teraz položíme filé. Prikryjeme a pri 200 °C zapečieme asi 15 - 20 minút. Podávame s varenými zamiakmi alebo celozrnným chlebom. 

 

A podobne... Takéto jedlá sme si varievali a navzájom si hovorili, čo nám chutí, čo nie a čo by sme mohli inak. Proste také jednoduché mamičkovské problémy. Raz sme aj chceli vydať knižku, už bola aj na spadnutie..., ale ... však to poznáte! Vždy sa niečo nájde, čo skríži aj tie najlepšie plány a úmysly. 

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri