Varíme, pečieme z cukiny

Cukina je jemná a lahodná zelenina.  Aj pre tých, ktorí tekvicu na tanieri nemusia v žiadnej podobe. Navyše, podlhovasté alebo guľaté, nápadne sfarbené plody sú okrasou každej zeleninovej hriadky. Cukina sa u nás v minulosti začala pestovať ako náhrada za uhorky napádané plesňou uhorkovou. Celkom mladé plody uhorku naozaj dokážu v šaláte nahradiť. Cukina je na pestovanie pomerne nenáročná zelenina.

Cukina je nízkokalorická s obsahom vody cca 90 % má málo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok), vitamínov, cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny.

Ako ju pestovať

Pochádza z Talianska a je výrazne teplomilná. Vysievame ju pri prehriatí pôdy na 15 °C. Optimálne teploty na rast a vývoj sú 20 až 30 °C, pri ochladení pod 5 °C sa zastavuje rast. Prvé úrody veľmi skorých odrôd zberáme už o 40 – 45 dní od výsevu. Vyžaduje slnečné stanovište chránené pred vetrom, hlinito-piesočnaté, ľahšie až stredne ťažké pôdy s priaznivou štruktúrou, dostatočne zadržiavajúce vodu. Podobne ako iné tekvicovité odrody, vyhovuje jej zapracovanie maštaľného hnoja alebo kompostu na jeseň do pôdy.

 

Pestujeme ju z priamej sejby alebo z priesad. Priamo vysievame do hniezd s vyvýšeným okrajom po 2 – 3 semienkach. V hniezde necháme len jednu najkrajšiu rastlinu. Ostatné vyberieme a môžeme presadiť do iného priestoru či aj širšieho kvetináča. Jedna rastlina prináša úrodu aj 20 plodov. Zberáme ich mladé, pravidelne, každé 2 – 3 dni, lebo rýchlo prerastajú. Pre dobrú úrodu je dôležitý pravidelný zber. Ak 2 – 3 plody necháte, zastaví sa rozkvitanie samičích kvetov, ktoré neraz až zhnijú. Jav sa označuje ako „dominancia prvého plodu“, pri ktorom sa cuketa „sústredí“ na výživu semien v dozrievajúcich plodoch. Keď ich pozberáme, približne o 10 – 14 dní sa obnoví tvorba samičích kvetov.
Skladujeme krátkodobo pri teplote cca 12 °C. Plody rýchlo mäknú, strácajú krehkosť, zhoršujú sa chuťové vlastnosti. Staršie sa dajú skladovať dlhšie, kvalita dužiny je však horšia.

Viete, že kvety niektorých odrôd sú jedlé? Podávajú sa plnené a smažené. 

 

Recepty

Cukinová polievka

Cukinu očistíme a nakrájame na menšie kocky. Na oleji ju osmažíme, osolíme a pridáme biele mleté korenie a potrhané listy bazalky. Podlejeme vodou a necháme prejsť varom asi 3 minúty. Rozmixujeme a podávame spolu s krutónkami. 

Pečené krúžky

Cukinu očistíme a nakrájame na krúžky hrúbky asi 0,5 cm. Položíme ich na papierom vyložený pekáč, posolíme a opaprikujeme. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 10 minút. 

Grilovaná a opekaná cukina

Plody nakrájame priečne alebo pozdĺžne na hrúbku asi 1 cm, vložíme na asi 1 h do ochutenej olejovej marinády (napríklad so soľou, bylinkami a cesnakom). Osmažíme do sklovita z oboch strán.

Cukinové placky

Pripravíme rovnako ako zemiakoví, ibaže polovicu zemiakov alebo úplne všetky vymeníme za cukinu.

Zapečená cukina s lasagne

Na slnečnicovom oleji si opražíme na jemno nakrájanú veľkú cibuľu cibuľu. Dobre umytú a na tenké plátky nakrájanú cukinu pridáme k cibuli opečieme. Osolíme, okoreníme. Opekáme, kým nie je cukina mäkká a zlatá. V hrnčeku si z rozpusteného masla, kukuričnej múky a mlieka urobíme bešamel. Dochutíme ho soľou, mletým čiernym korením a mletým muškátovým orieškom. Keď sú cukina aj omáčka hotové, do zapekacej misky začneme vrstviť lasagne. Na spodok dáme trocha bešamelu, aby bola aj spodná vrstva lasagní mäkká. Na omáčku dáme vrstvu tvrdých, neuvarených lasagní a na tie opäť bešamel. Ďalej cukinovú zmes a na tenké kolieska nakrájané paradajky, posypeme ľanovými semiačkami a bazalkou a opäť sú na rade lasagne. Takto vrstvíme, kým je miska plná. končíme opäť bešamelovou omáčkou. Na vrch dáme plátkový prípadne nastrúhaný syr a zakryté vložíme do vyhriatej rúry. Pri 185 °C pečieme asi 20 - 25 minút.

Konzervujeme cukinu ako uhorky

Mladučkú cukinu nakrájame na kolieska hrúbky 3 milimetre. Poukladáme ich do skleneného zavarovacieho pohára. Na vrch položíme kúsok kôpru, 1 zrnko nového korenia a 2 zrnká čierneho korenia. Všetko zalejeme nálevom, ktorý sme si urobili z octu, vody, soli a cukru. 100 ml octu, 200 ml vody, 1/2 čajovej lyžičky soli, 4 čajové lyžičky soli. Pohár uzavrieme. Sterilizujeme pri 80 °C asi 5 minút. Potom vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. V zime môžeme podávať ako šalát.

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri