Varíme, pečieme zo šalvie

Medzi veľmi obľúbené aromatické rastlinky, ktoré sú užitočné v kuchyni, aj v prírodnej medicíne, patrí zaslúžene šalvia. Má mnoho užitočných vlastností. 

Niekoľko štúdií ukázalo, že šalvia sa môže pochváliť protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.

Tieto vlastnosti sú dané bohatou koncentráciou fenolových flavonoidov a preto sa šalvia v prírodnej medicíne často používa v prípade reumatizmu a Alzheimerovej choroby. Rastlina tiež ponúka mnoho účinných látok, ktoré inhibujú oxidačný stres. Teda jednu z hlavných príčin chronických chorôb.

Okrem toho je šalvia dobrým zdrojom vitamínu K. Množstvo tohto vitamínu v rastline poskytuje až 45 % dennej potreby dospelého človeka. Okrem toho obsahuje aj vitamín A, B, C a vitamín E.

Ako liečivá rastlina je schopná pôsobiť proti množstvu chodrôb. Odporúča sa hlavne v prípade: bronchitídy, reumatizmu, zápalu ďasien, kŕčov a hemoroidov. Využíva sa na liečbu typických symptómov chorôb dýchacích ciest. Jej užívanie sa odporúča pacientom s astmou pretože znižuje napätie v dýchacom systéme, uľahčuje dýchanie a zabraňuje vzniku kŕčov. Šalvia pomáha aj pri bolestiach hlavy a migréne, pretože má upokojujúce účinky. Navyše je to liek, ktorý vám pomôže lepšie spať, pretože môže zmierniť úzkosť a stres.

Okrem vnútorného použitia je vhodná aj na obklady pre lepšie hojenie rán a vredov. Vo forme esenciálneho oleja sa môže použiť na prevenciu plešatosti u mužov a v kombinácii s rozmarínom dodá vlasom lesk a pomáha aj proti lupinám.

Aj keď šalvia pochádza od stredozemného mora, dá sa pestovať aj u nás na slnečnej strane záhrady. Pre varenie aj pečenie sa používajú hlavne listy - zelené so strieborným leskom.

Recepty na všeličo a možno aj jedenie

Čaj

4 - 5 čerstvých lístkov vložíme do hrnčeka a zalejeme 4 dl vody. Necháme zovrieť a prevrieť 1 - 2 minúta. Potom prikryté odstavíme a necháme luhovať asi 10 minút. Môžeme podávať zliate cez sitko. Sladiť - ak potrebujete - odporúčame len medom.

Na obklady

Asi 12 - 15 lístkov vložíme do hrnčela a prilejeme 4 vl vody. Necháme asi 3 minúty prevrieť, prikryté luhovať 10 - 15 minút. Obklady namáčame a prikladáme na poranené miesta. Máme na mysli, napríklad chrasty či srbivú pokožku, ale aj pri zápale hrdla na krk či potierať popod nos pri nádche. 

Kloktadlo

Asi 10 - 12  lístkov šalvie necháme prevrieť s 3 dl vody a následne luhovať 15 minút. Potom klokceme alebo si vyplachujeme ústnu dutinu. Výborne pôsobí na zápal hrdla, či zápale ďasien alebo liečení ústne dutiny po lekárskom zákroku. 

Tinktúra 

Sklenený uzatvárateľný pohár dobre dezinfikujeme. Vložíme do neho do plna čerstvé lístky šalvie a zalejeme alkoholom (my používame doma ten z lekárne). Necháme uzavreté pôsobiť niekde v tmavom kúte komory asi 10 - 14 dní. Potom zlejeme do menšej tmavej fľašky a uzavrieme. Môžeme použiť na potretie štípancov či áft a podobne. Ale! Pozor! Odlejete si do mištičky trochu a primiešajte rovnaké množstvo destilovanej vody, prípadne kúsok vaic. Potom nanášajte vatovým tampónom alebo tyčinkou. 

Kúpeľ na unavené nohy

Do politra vody si vložíme 10 lístkov šalvie a necháme zovrieť. Lavór si naplníme vodou asi do polovice a potom vmiešame vylohovanú šalviu. Nohy si namáčame 20 - 30 minút. Len jemne utrieme. Kúpeľ pôsobí antistresovo. Odporúčame si ho urobiť pol hodinu pred spaním.

V kuchyni

V kuchyni je šaľvia najvhodnejšia ako bylinka ku baraniemu či jahňaciemu mäsu, ale môžete ju použiť akému-koľvek. Vynikajúca je aj maslová nátierka, kedy zmäknuté maslo premiešame s trochou soli a na jemno postrihanou šalviou. Vhodné je hlavne na hrianky.

Tekvicové rizoto

Tekvicu Hokaido očistíme a pokrájame na menšie kúsky, ktoré položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pokapkáme - ak máme sprej, je lepšie - slnečnicovým olejom. Necháme piecť v rúre pri 180 °C ai 35 - 40 minút. Vyberieme z rúry, posypeme jemne muškátovým kvetom. Tekvicu rozmixujeme s vývarom na hladkú kašu. 
Na oleji prudko orestujeme na jemno nakrájanú šalotku, vetvičku tymianu, 3 - 4 lístky šalvie a 2 strúčiky roztlačeného cesnaku. Pridáme ryžu, orestujeme, podlejeme vínom. Celý čas miešame a pomaličky prilievame vriaci vývar. Keď je ryža skoro hotová, pridáme tekvicové pyré, premiešame a odstavíme z plameňa. Dochutíme maslom, strúhaným parmezánom a čerstvo namletým korením. Rizoto musí mať krémovú konzistenciu.

Kačacie prsia na pomarančoch so šalviou

Kačacie prsia opracujeme, opláchneme a dôkladne vysušíme. Kožu jemne narežeme nožom a ochutíme soľou a mletým korením. Opekáme asi 4 minúty na koži, aby sa vypiekol tuk, a potom 2 minúty na druhej strane. Necháme ležať na kraji sporáka prikryté alobalom asi 5 minút. Pred servírovaním necháme v hrnčeku zredukovať pomarančovú šťavu so šalviou a výpek z kačacích pŕs. Keď dosiahneme dobrú konzistenciu, zjemníme omáčku maslom. Podávame s knedľou.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri