Varíme vo woku

Rýchle opekanie je jednou zo zdravých metód prípravy jedla. Zachováva a vyzdvihuje viac vôňe, chute aj farbu pôvodných surovín. Okrem toho je to aj dosť rýchla príprava pokrmu a pritom len s veľmi malým množstvom tuku. 

Najvhodnejším hrncom na túro prípravu je práve wok. Polguľový tvar pri miešaní či pretrepávaní malého množstva surovín ich prehrieva prirodzenejšie ako náš valcovitý hrniec. Tento spôsob prípravy jedla vznikol v strovekej Číne a veľmi rýchlo sa začal objavovať aj v susedných krajinách.

Pripravíme si teraz spolu niekoľko mojich obľúbených receptov.

 

Pikantný čínsky šalát

3 lyžičky sladkej chilli omáčky, 2 lyžice cherry, 1 lyžica hnedého cukru, 1 lyžica vínneho octa, 2 lyžice slnečnicové oleja, 1 rozpučený strúčik cesnaku, 4 červené cibule pokrájané na tenké kolieska alebo polkolieska, 250 - 270 g mladej cukiny pokrájanej na tenké rezance, 1 červená paprika pokájaná na štvorčeky, 380 - 400 g odkvapkaných fazuľových klíčkov, 100 - 120 g pokrájaných fazuľových strukov na malé kúsky, soľ, mleté čierne korenie

Rozohrejeme si wok. Vlejeme slnečnicový olej a opečieme asi minútu cibuľu a cesnak. Pridáme ostatnú zeleninu. Premiešame alebo pretrepeme. Zalejeme zmesou z chilli omáčky, cherry, vínneho octa. Premiešame zľahka a prikryjeme. Necháme podusiť asi dve minúty. Znova premiešame. Pridáme cukor. Podávame. Môžeme podávať s varenou ryžou. Ja mám radšej tekvicový chlieb. 

Ak nemáte alrgiu, môžete do šalátu pridať aj lyžicu sezamového oleja a pri podávaní posypať sezamovými semiačkami. Podobne môžete pridať aj polievkovú lyžicu sójovej omáčky. 

Mrkva s pomarančom

2 lyžice slnečnicového oleja, 2 1/2 hrnčeka na hrubo postrúhanej mrkvy, 220 g pokrájaného póru na rezance, 2 pomaranče ošúpané a rozdelené na mesiačiky, 2 lyžice sladkého jemného kečupu, 1 lyžica medu, 1/2 hrnčeka posekaných nesolených arašidov

V rozohriatom woku rozpálime olej. Vsypeme mrkvu a pór. Pretrasieme alebo premiešame - ja používam aj na miešanie čínske paličky. Popražíme asi dve minúty. Pridáme pomarančové mesiačiky, ktoré premiešame a jemne prepichneme čínskou paičkou, aby pustili trochu šťavy, ael nezostali suché. Nechcem, aby sa rozpadli. V malej miske si premiešame med s kečupom a potom opatrne vlejeme do woku. Zľahka premiešame. Necháme prevariť prikryté asi minútu. Potom vyberieme rozdelíme do vyhriatych misiek a posypeme arašidmi. 

Občas vymeníme doma pomaranče za ananás. Máme radi tento pokrm na Silvestra pri televízii. 

Hovädzina s hráškom

500 g hovädzej roštenky nakrájanej na tenké rezance, 2 lyžice oleja, 2 veľké biele cibule, 1 menšia červená cibuľa, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 1 hrnček čerstvého hrášku, 150 g čínskej kapusty

V rozohriatom woku a na rozohriatom oleji opečieme mäso asi dve minúty. Pridáme cibule nakrájané na polkolieska a na tenke plátky nakrájaný cesnak. Premiešame a asi minútu opečieme. Potom prikryjeme a necháme podusiť asi päť minút. Pridáme hrášok a čínsku kapustu potrhanú na menšie kúsky. Dobre premiešame a voľne otvorené podusíme asi dve minúty. 

Keď máme, zvykneme pridať aj omáčku z čiernej fazule. V nej udusené mäso je veľmi chutné. Podávame v predhriatých miskách a uvarenou ryžou. Nám však mäso chutí aj s cestovinami a preliate trochou pikantného kečupu.

 

Šéfkuchár pripravoval vo woku napríklad. 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/570-sefkuchar-vari-vo-woku

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/569-sefkuchar-griluje-vo-voku

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri