Králičie mäso

Keď bol syn malý a začala som ho prikrmovať, varievala som mu práve králičie mäso. Endokrinologička nám odporučila, že je jemné, ľahko stráviteľné. 

Viem väčšinou sa začína s kuracím mäsom. Nám ho však rozhodne neodporučila. Syn ho však vtedy nesmel pre rastové hormóny čo obsahuje a podobne.

 

Zvykla som si na toto mäso a dokonca som sa ho naučila aj vykostiť, čo mi však robieva problémy. Nemám rada mäso podávané v takomto stave – tvare alebo ako si to nazvete. Dlhé roky som ho doma varievala a nikto na to neprišiel. Muž si na neho nevedel zvyknúť, stále tvrdil, že je to mäso nejaké divné, ale ani oni ani my sme ako deti také nejedávali, takže si myslím, že je to len otázka zvyku a trochu prispôsobenia. Dokonca nám toto mäso odporučila aj dietologička, ktorú sme neskôr navštívili pre liečenie genetickej obezity.


Rizoto

Hrniec jemne vytrieme pierkom olejom. Zasypeme na drobno posekanou veľkou cibuľou a asi tromi strúčikmi cesnaku. Posypeme 1 polievkovou lyžicou mletej červenej papriky, mierne mletým čiernym korením a asi 1 čajovou lyžičkou soli. Premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme asi 1 minútu podusiť.


Premiešame 250 g mrazenej polievkovej zeleniny. Zalejem 700 ml vriaceho vývaru. Premiešame. Vsypeme na kúsky nakrájané 300 g uvareného králičieho mäsa. Vmiešame 500 g ryže. Premiešame. Prikryjeme a necháme zovrieť. Potom vypneme elektrickú platničku a necháme na vypnutej platničke dôjsť asi 25 minút.

 
Králik so zeleninou

Veľká pekáč dobre vytrieme maslo. Vložíme králika a posolíme hrubozrnnou morskou soľou. Prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a necháme pri 200°C dušiť asi 30 minút. Potom odokryjeme a posypeme nakrájanou mrkvou, hráškom, pórom a pridáme pár kúskov rozmarínu s dvomi – tromi strúčikmi cesnaku. Podlejeme vodou, v ktorej sme uvarili 1 zrnko nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, ? čajovej lyžičky mletej červenej papriky. Prikryjeme a dusíme asi 30 minút. Odokryjeme a dopečieme ešte 10 minút.

Podávame s ryžou alebo varenými zemiakmi.


Králičie stehná dusené

Panvicu mierne vytrieme maslo. Položíme na ňu stehná. Prikryjeme pokrievkou. Podusíme asi 5 minút. Potom stehná otočíme, podusíme 5 minút. Podlejeme vodou. Pridáme bobkový list, ? čajovej lyžičky soli. Dusíme pod pokrievkou – občas podlejeme asi 20 minút.

Podávame s tmavým chlebom.


Polievka z králika

Polovicu králika dáme do hrnca. Zalejeme 2-mi litrami vody. Prikryjeme na polovicu pokrievkou. Necháme zovrieť a prevrieť asi 5 minút. Potom vodu zlejeme. Zalejeme znova. Pridáme zeleninu ako do hovädzieho vývaru. Pri odchýlenej pokrievke varíme asi 30 minút. Pridáme 1 čajovú lyžičku soli, petržlenovú vňať a 1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky. Povaríme na miernom plameni ešte 10 minút. Potom zlejme do iného hrnca. Zeleninu nakrájame a vsypeme do zliatej pokrievku spolu s kúskami mäsa. Necháme už len zovrieť a podávame.

Môžete urobiť len vývar s haluškami či rezancami.


Králik na slanine

Pekáč vyložíme plátkami slaniny. Položíme naň kusy králika. Posolíme asi 1 lyžičkou soli. Natrháme na králika kúsky rozmarínu a celého prikryjeme zase kúskami slaniny. Prikryjeme pokrievkou. Podusíme v rúre pri 180°C asi pol hodinu. Potom odokryjeme. Podlejeme trochou vody, prihodíme dve – tri zrnká čierneho korenia alebo polovicu čajovej lyžičky mletého korenia.. A pečieme asi pol hodinu.

Podávame s tmavým chlebom.


Králik v marináde

Králika naporcujeme a potrieme – alebo namočíme do kyslej smotany, v ktorej sme rozmiešali soľ a mleté biele korenie (na 220 ml kyslej smotany 1 čajová lyžička soli a polovica lyžičky mletého čierneho korenia). Necháme 12 hodín v chlade marinovať. Potom na jemne vyolejovanej panvici opečieme zo všetkých strán pod pokrievkou.

Podávame s varenými zemiakmi.

 

Králik s tymiánom

600 g králičieho mäsa umyjeme, vysušíme, odblaníme a naporcujeme. Na 50 g masla opečieme zo všetkých strán. Okoreníme štipkpu mletého červeného korenia a soli. Prilejeme 100 ml bieleho suchého vína a podusíme pod pokrievkou podusíme asi 20 minút. Odkryjeme, pridáme 3 - 4 vetvičky tymiánu. Mäso pootáčame alebo premiešame. Prilejeme 180 - 200 ml šľahačky. Pootáčame mäso alebo jemne premiešame. Na miernom plameni necháme omáčku zredukovať. 

Podávame s varenými zemiakmi a paradajkovo-pórovou oblohou.

 

Skúste. Dnes kúpite mrazené králičie mäso vo viacerých obchodných reťazcoch, nie ako pred dvadsiatimi rokmi, keď som si ho musela u mäsiara objednať na termín a presne na čas poň prísť.

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri