Vianočné oblátky

Vianočné trubičky

Pred niekoľkými rokmi mi mama po otcovi poslala stroj na pečenie oblátok. Nech sa to vraj konečne naučím, veď kto by v tom pokračoval v rodine. Jasne, že ma to zlákalo. A skúšala som. Najprv recepty, čo mi mama poslala so strojom. Potom som získala aj od kolegyne. No a dnes už len také staré recepty z ovsenej a pohánkovej múky. Či občas pridám kukuričnú alebo ryžovú. Slané i sladké.

Najnovšie si môžete prečítať teraz a ďalšie nájdete tu: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/56-vianocne-trubicky

Celozrnné vianočné oblátky

500 ml mlieka (ja používam z automatu - teda ozaj mlieko), 250 g pšeničnej celozrnnej múky, 50 g masla (príp. Palmarín), 120 g kryštálového cukru, 1 polievková lyžica tučného vanilkového jogurtu (Zvolenský najlepšie), vnútro z 1 vanilkového struku

Polovicu mlieka nad parou zohrejeme spolu s vnútrom vanilkového struku, cukrom a maslo. Premiešame, aby bolo všetko rozpustené. Odstavíme a pridáme zvyšok mlieka s jogurtom. Premiešame a opatrne premiešavame s múkou. Vytvoríme cesto hustoty ako na lievance. Necháme na pracovnej doske prikryté utierkou stáť asi dve hodiny. Občas premiešame.

Môžeme opatrne piecť. Musíte sa trošku obrniť trpezlivosťou. Tieto oblátky musia byť tmavšie - veď v nich nie je použitá biela múka. Tak sa nezľaknite - nie sú spálené.

Čokoládové oblátky

450 ml mlieka (ja používam z automatu - proste to nepasterizované), 250 g pšeničnej hladkej múky T650, 120 g kryštálového cukru, 120 ml tučného čokoládového jogurtu (Zvolenský najlepšie), 4 polievkové lyžice na jemno nastrúhanej 70%-tnej horkej čokolády

Mlieko zohrejeme spolu s cukrom a čokoládou nad parou tak, aby sa rozpustil cukor. Dobre premiešame. Do odstaveného vmiešame jogurt. Vlejeme do misy s preosiatou múkou a vymiesime cesto tuhé asi ako na lievance.

Necháme postáť asi 2 hodiny. Občas premiešame. Môžeme piecť.

Slané oblátky

3 dl teplej vody z varených zemiakov rozmiešame s 1 vajíčkom a 2 polievkovými lyžicami zmäknutého masla. Primiešame čajovú lyžičku rasce a dve polievkové lyžice ražnej celozrnnej múky. Potom všetko dobre rozmixujema a po lyžiciach pridávame chlebovú múku pšeničnú kým nedostaneme cesto hustoty ako na lievance. Potom necháme asi hodinu odstáť a pečieme.

Bezlepkové trubičky - diétnejšie asi neexistujú

250 g bezlepkovej zmesi na chlieb, 500 ml vody, 30 g 100%-tné rastlinné maslo, 80 g trstinového cukru

Maslo s cukrom a 200 ml vody prevaríme tak, aby sa rozpustil cukor aj maslo. Pridáme zvyšok vody a zmiešame s preosiatou zmesou na chlieb. Vymixujeme ručným mixérom do hladka. Môžeme piecť.

 A medzi receptami v receptári nájdete ďalšie http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/56-vianocne-trubicky

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri