Robíme domáci bujón

Poviete si, komu sa chce hrať s takými vecami, veď si kúpim. Nuž tento bujón môžete použiť aj pri malých deťoch, či rôznych diétach. Ponúkame vám hneď dve verzie.

 Verzia 1

Potrebujeme: 250 g morčacieho stehna, 3 veľké mrkvy, pár ružičiek karfiolu, 1 petržlen, veľkú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 kaleráb, 1 zeler, 1 zemiak, 1 čajovú lyžičku Vegety, 2 čajové lyžičky soli, 3 zrnká nového korenia, 1 čajovú lyžičku bieleho mletého korenia, 1 čajovú lyžičku nastrúhaného muškátového orieška, 1 bobkový list  

Všetko vložíme do hrnca a zalejeme asi 3 litrami vody. Pod odchýlenou pokrievkou varíme asi hodinu a pol. Oddelíme vývar do jedného hrnca, do druhého dáme mäso a do mixovacej misy vložíme zeleninu. Zeleninu v mixovacej mise zalejeme asi 1 litrom vývaru. Tesne pred rozmixovaním môžeme nasypať 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate. Rozmixujeme a vlejeme do misiek na mrazenie ľadu. Necháme zamraziť.

Kocky bujónu môžeme použiť na dochutenie polievok a omáčok.
Odporúčam minúť do 3 mesiacov.



Mäso môžete nakrájať a vložiť do zvyšku vývaru, zavariť do neho krupicové halušky alebo rezance a máte výbornú polievku.

Pokiaľ použijete kuracie mäso na výrobu bujónu, môžete variť len hodinu. Ak sa rozhodnete pre bravčové, radšej varte necelé dve hodiny.

Verzia 2

400 g mletého hoväzieho mäsa zalejeme vodou. Pridáme nakrájanú veľkú cibuľu, 4 - 5 cesnakov, 5 - 6 zrniek nového korenia, asi 10 zrniek čierneho korenia. Pod odchýlenou pokrievkou varíme asi 4 hodiny. Dávame pozor, aby sa voda úplne neodparila. Na konci máme mať asi polovicu vody, ako sme naliali na začiatku. Vtedy vsypeme 2 čajové lyžičky soli.
Potom všetko rozmixujeme a vlejeme do tvoričov na ľad. Necháme schladiť a zamrazíme.