Spracovávame marhule

Už je o chvíľu čas na marhule. Zatiaľ som kúpila na trhu len pár, ale už sa neviem dočkať na tie domáce. Sú mojim po jablkách najobľúbenejším ovocím. Lekvár z nich je pre mňa spomienka na detstvo, kedy sme na záhrade oberali marhule a potom do polnoci zavárali a varili lekvár. Vtedy sme robili každý rok všetko rovnako. Keď som začala variť svoje lekváre, mohla som konečne vymýšľať, ale aj tak mi najviac chutí klasika.

 

 

Klasický lekvár

1000 g marhúľ pomelieme na mäsovom mlynčeku a zasypeme 800 g kryštálového cukru. Premiešame a necháme rozpustiť cukor. Potom po troche varíme v menšom kastróliku s viacvrstvovým dnom na miernom plameni, aby sa nám lekvár neprichytil. Vlejeme do pohárikov, necháme vychladiť. Potom prikryjeme celofánom a previažeme stužkou.

Marhuľový lekvár s broskyňou

800 g marhúľ rozmixujeme. Pridáme 3 – 4 broskyne pokrájané na menšie kúsky. Premiešame so šťavou z jedného pomaranča. Nakoniec vmiešame 700 g kryštálového cukru. Necháme cukor rozpustiť pod pokrievkou. Potom varíme po menších častiach do požadovanej hustoty. Vlejeme do pohárov umytých vriacou vodou. Uzavrieme viečkami umytými vriacou vodou. Otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Marhuľový lekvár s pomarančom

500 g marhúľ rozmixujeme s asi 5-timi lístkami mäty. Vmiešame „mäsko“ z jedného pomaranča. A nakoniec vmiešame 400 g kryštálového cukru. Varíme na strednom plameni a občas premiešame. Postupne zmenšujeme prestávky medzi premiešaním a zmenšíme plameň. Varíme do požadovanej hustoty.

Marhuľový kompót

Marhule napolíme a povkladáme do 7-decového pohára hore šupkou. Zalejeme 1 polievkovou lyžicou medu a pridáme 2 – 3 klinčeky. Zalejeme vodou. Uzavrieme. Vložíme do hrnca a nalejeme okolo pohárov vodu asi do polovice výšky pohárov. Necháme pod pokrievkou zovrieť a plameň vypneme. Necháme v hrnci vychladiť asi 20 minút. Potom vyberieme a necháme obrátené hore dnom vychladnúť.
Môžete pridať aj pár lístkov mäty.

Marhule vo vlastnej šťave

500 g nakrájaných marhúľ na menšie kúsky zasypeme 4-mi polievkovými lyžicami práškového cukru. Premiešame. Vsypeme do menších pohárov. Poháre necháme 5 minút sterilizovať pri 100°C. Potom ich vyberieme a necháme vychladiť.
Takto pripravené marhule sú vhodné do bieleho jogurtu alebo ich môžete premiešať s tvarohom do peny.