Spracovávame egreše

Kedysi sme mali na záhrade dva kríky. Nevenovali sme sa pestovaniu egrešov. Nik okrem mňa ich veľmi nejedol. Zdali sa im kyslé alebo horké. Aj ja som ich teda jedla skôr surové.
Už tretí rok som mala teraz možnosť si naoberať viac egrešov. Nuž som doma trochu konzervovala.

 

 

Egrešový kompót

Do 7-decového pohára naukladáme očistené a opláchnuté plody asi do polovice. Potom vsypeme 2 polievkové lyžice krupicového cukru. Poukladáme ďalšie egreše až skoro po vrch. Zalejeme prevarenou ešte teplou, ale nie vriacou vodou. Na vrch ešte pred uzatvorením vložíme krúžok citróna bez kôrky. Uzavrieme a vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do polovice výšky pohára. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme zovrieť. Ihneď vypneme a necháme vychladiť v hrnci asi 15 minút, potom vyberieme a otočíme poháre dole hlavou. Po úplnom vychladnutí odložíme a tmavé miesto.

Rýchly egrešový kompót

250 g egrešov očistíme a umyjeme. Posypeme dvomi vanilkovými cukrami a zalejeme 2 dl vody. Necháme na strednom plameni variť asi 3 minúty. Potom vypneme a prikryjeme. Necháme vychladiť.
Vynikajúci kompót ku zemiakovej kaši.

Egrešové želé

Asi 250 g egrešov rozmixujeme. Premiešame so 100 gramami cukru a 2 polievkovými lyžicami pomarančovej šťavy. Necháme cukor rozpustiť. Pridáme 2 dl vody. Nakoniec vmiešame 1 želatinu žlté balenie od DR Oetker. Po pol hodine – keď želatina napučí, prevaríme za stáleho miešania asi 2 minúty. Vlejeme do misiek na puding a necháme vychladiť.
Mám toto želé rada vyliate na piškótovom ceste, ktoré som predtým potrela egrešovým lekvárom alebo ríbezľovým.

Egrešový lekvár

250 g egrešov rozmixujeme s „mäskom“ z jedného pomaranča a pridáme 150 g kryštálového cukru. Pomaly varíme do požadovanej hustoty. Vlejeme so horúcich pohárikov a uzavrieme.
Vynikajúci na lepenie lievancov. Lekvár je sladkokyslý.
Pri varení dávajte pozor, lebo egrešový lekvár ešte lepšie želírovatie ako ríbezľový.

Egrešový džem

250 g egrešov rozmixujeme a prelisujeme cez sitko (aby sme sa zbavili zrniečok) do hrnca so 120 g kryštálového cukru. Premiešame a necháme rozpustiť cukor. Potom pomaly varíme za stáleho premiešania.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02 1
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39
niekto

Velkonocne bludisko. to s ktorou farbou vymalujeme vajicka, nema riesenie....
Syncek bol nestastny, ze nenasiel cestu....Alebo je to naschval?

02/10/2021 - 08:13
silbod

Chemykarsk,pôvodne vznikla stránka ako pomocník pre rodiny s deťmi o tvorení,varení. Matematiku som sem položila,lebo sa mi nepáčili vydané učebnice matematiky.Pokračovala som

26/09/2021 - 14:35
chemykarsk

Dobrý deň, bolo by dobré, keby tu bolo viac materiálov pre 2.stupeň ZŠ a napríklad aj tu dať iné testy z predmetov okrem matematiky.
Ďakujem. :)

26/09/2021 - 11:40 2
Kavalková

Ďakujem za registráciu ?

22/09/2021 - 07:29 1
silbod

Anka, po prihlásení na stránku, si daný obrázok stiahnite pomocou zelenej šípky v pravom dolnom rohu do svojho počítača. Z počítača vytlačíte.

21/06/2021 - 18:55 1
Anka

Dobrý deň v časti etikety a nálepky sa napr. vybraný obrázok nedá uložiť na tlač A4.

21/06/2021 - 10:12
Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12

Zrušiť

Partneri