Spracovávame egreše

Kedysi sme mali na záhrade dva kríky. Nevenovali sme sa pestovaniu egrešov. Nik okrem mňa ich veľmi nejedol. Zdali sa im kyslé alebo horké. Aj ja som ich teda jedla skôr surové.
Už tretí rok som mala teraz možnosť si naoberať viac egrešov. Nuž som doma trochu konzervovala.

 

 

Egrešový kompót

Do 7-decového pohára naukladáme očistené a opláchnuté plody asi do polovice. Potom vsypeme 2 polievkové lyžice krupicového cukru. Poukladáme ďalšie egreše až skoro po vrch. Zalejeme prevarenou ešte teplou, ale nie vriacou vodou. Na vrch ešte pred uzatvorením vložíme krúžok citróna bez kôrky. Uzavrieme a vložíme do hrnca s vodou, ktorá siaha asi do polovice výšky pohára. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme zovrieť. Ihneď vypneme a necháme vychladiť v hrnci asi 15 minút, potom vyberieme a otočíme poháre dole hlavou. Po úplnom vychladnutí odložíme a tmavé miesto.

Rýchly egrešový kompót

250 g egrešov očistíme a umyjeme. Posypeme dvomi vanilkovými cukrami a zalejeme 2 dl vody. Necháme na strednom plameni variť asi 3 minúty. Potom vypneme a prikryjeme. Necháme vychladiť.
Vynikajúci kompót ku zemiakovej kaši.

Egrešové želé

Asi 250 g egrešov rozmixujeme. Premiešame so 100 gramami cukru a 2 polievkovými lyžicami pomarančovej šťavy. Necháme cukor rozpustiť. Pridáme 2 dl vody. Nakoniec vmiešame 1 želatinu žlté balenie od DR Oetker. Po pol hodine – keď želatina napučí, prevaríme za stáleho miešania asi 2 minúty. Vlejeme do misiek na puding a necháme vychladiť.
Mám toto želé rada vyliate na piškótovom ceste, ktoré som predtým potrela egrešovým lekvárom alebo ríbezľovým.

Egrešový lekvár

250 g egrešov rozmixujeme s „mäskom“ z jedného pomaranča a pridáme 150 g kryštálového cukru. Pomaly varíme do požadovanej hustoty. Vlejeme so horúcich pohárikov a uzavrieme.
Vynikajúci na lepenie lievancov. Lekvár je sladkokyslý.
Pri varení dávajte pozor, lebo egrešový lekvár ešte lepšie želírovatie ako ríbezľový.

Egrešový džem

250 g egrešov rozmixujeme a prelisujeme cez sitko (aby sme sa zbavili zrniečok) do hrnca so 120 g kryštálového cukru. Premiešame a necháme rozpustiť cukor. Potom pomaly varíme za stáleho premiešania.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri