Spracovávame paradajky

Sú krásne červené, guľaté, šťavnaté. Alebo vám chutia ako malé červené bobuľky na strapci, ktoré pripomínajú hrozno? Možno obľubujete žlté plody, ktoré majú netradičný (hruškovitý) tvar.
Paradajky, rajčiny, alebo ak chcete rajské jabĺčka. Nech ich už pomenujeme akokoľvek, jedno sa nezaprie. Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, možstvo vítamínu E, vitamín C a betakarotén.

Pre nízky obsah kalórií sú tiež výborným pokrmom pri znižovaní hmotnosti. Sú výborným pomocníkom pri preventívnom boji s rakovinou a pre bohatý obsah betakaroténu slúžia tiež ako prevencia pred infekčnými chorobami. Paradajková šťava je okrem toho dobrá proti únave a bolestiam hlavy.

 

Keď boli deti menšie, zvykla som paradajky pestovať aj vo veľkom vedre na balkóne a neskôr sme ich vyložili pred balkón - bývali sme na prízemí a tam sme ich potom vždy obrali. Pár večerov som  doniesla pred dom na lavičku chlieb natretý maslom, zobrala paradajky a nakrájala na kolieska na chlieb. Spolu so susedmi, ktorí vtedy boli vonku, sme si pochutnali.

Alebo som na obed urobila ľahké lečo či len praženicu s paradajkami a varené zemiaky. Občas sme si urobili šunkovú penu a naplnili ňou vydlabané paradajky a urobili si doma večernú náladu pri studenej mise. Všetko záviselo od toho, koľko sme mali paradajok červených a akú sme mali náladu. 

Alebo ako si môžete upraviť studenú misu naaranžovanou paradajkou do tvaru ruže: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/39-studena-kuchyna/90-ruza-z-paradajky

Paradajkové rizoto

4 väčšie paradajky, 2 stredne veľké cibule, 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 250 g ryže, 200 ml zeleninového vývaru, 100 g nastrúhaného tvrdého údeného syra, 2 vajíčka na tvrdo

Na oleji opečiee asi 1 minútu na malé kúsky nakrájanú cibuľu. Prisypeme ryžu a premiešame asi zase 1 minútu. Zalejeme vývarom. Vmiešame na menšie kúsky nakrájané paradajky a aj spolu s vytečenou šťavou vmiešame do ryžovej zmesi. Prikryjeme pokrievkou a zmenšíme plameň na najmenšie. Dusíme asi 15 minút. Odstavíme, odokryjeme a vmiešame syr a vajíčka posekané na menšie kúsky. Podávame teplé. Môžeme vmiešať aj pažítku alebo petržlenovú vňať.

Posúch s paradajkami

400 g hladkej chlebovej múky T650, 1 polievková lyžica slnečnicového oleja, 1/2 čajovej lyžičky soli, 15 gramou droždia, 1,75 ml mlieka, medzi prsty mletého čierneho korenia, ai 500 g paradajok

Z mlieka, oleja a drožia urobíme kvások. Múku preosejeme so soľou a vmiešame do kvásku. Vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme nakysnúť asi hodinu. Potom ho znovu prehnetieme. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Vykrojíme si pohárom krúžky, v strede urobíme jamku, do ktorej vtlačíme koliesko paradajky. Takto urobíme kolieska s krúžkom paradajky v strede. Potrieme ich studenou vodou. Posypeme mletým čiernym korením (nemusíme, môžeme posypať postrúhaným údeným syrom)Položíme na papierom vyložený pekáč. Necháme podkysnúť, kým sa rúra nevyhreje. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 12 - 15 minút. Podávame teplé s mliekom alebo bielou kávou u dospelých môžeme aj pivo.

Paradajková šťava

750 g prezretých paradajok, 1 čajová lyžička soli, 1 polievková lyžica kr. cukru, 5 klinčekov
Všetko premiešame a za občasného premiešania varíme pod pokrievkou asi hodinu. Potom scedíme cez sitko do menších fliaš a sterilizujeme pri 100°C 5 minút.
Pred sterilizovaním múžeme pridať ešte zo zmesi 2 - 3 polievkové lyžice kr. cukru a potom túto šťavu môžeme použiť na pitie alebo ako sladkú polievku, či do kokteilov.

paradajkový džem

Keď som dostala väčšie množstvo paradajok alebo podvečer pri zatváraní trhu mi už dali lacnejšie, zvyčajne som robievala aj lekvár. Je veľmi chutný a osviežujúci. Pripomína šípkový. Ale hoci sa robí dlho, nie je to taká piplavá robota ako so šípkami.

Paradajkový džem

800 ml paradajkovej šťavy, 400 ml suchého červeného vína, 3 klinčeky, 500 g želírovacieho cukru 3 : 1

 Všetko premiešame. Za občasného premiešania necháme rozpustiť cukor asi pol hodiny. Potom na miernom plameni varíme. Za stáleho mierneho miešania necháme prejsť varom asi 5 minút. Vlejeme do pohárov a uzavrieme. 

Paradajkový lekvár

2500 g paradajok, 10 klinčekov, 4 vanilkové cukre, 1200 g kryštálového cukru, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej, 1/2 čajovej lyžičky kyseliny sorbovej

Paradajky poprekrajujeme a necháme vo veľkom hrnci pod pokrievkou udusiť - rozvariť spolu s klinčekami. Potom cez plienku alebo gázu precedíme do hrnca s ostatnými surovinami. Popremiešame, aby sa cukor rozpustil. Na miernom plameni varíme do požadovanej hustoty.