Konzervujeme uhorky
Ponúkam vám niekoľko nálevov na uhorky, ktoré zvyknem doma používať. Ak urobím nálevu viac – lebo uhorky len postupne dozrievajú, odložím si ho do sklenenej fľaše do chladničky – najviac však na dva týždne a použijem podľa potreby. Rovnaké nálevy môžete použiť aj pri sterilizovaní koreňovej zeleniny, ktorú potom môžete použiť pri výrobe vianočného šalátu alebo vajíčkovej tlačenky na Silvestra. Tieto nálevy sú vhodné aj na konzervovanie drobných cibuliek či karfiolu.
Uhorky naukladáme do 7-decových zavarovacích pohárov a zalejeme nálevom izbovej teploty. Uzavrieme ich viečkami. Poháre vložíme do väčšieho hrnca asi 4 – 5 cm od seba a okolo nich nalejeme vodu do asi polovice výšky pohárov. Hrniec prikryjeme a necháme prevrieť asi 3 minúty. Odstavíme a hneď poháre vyberáme a otáčame dole hlavou, aby sme zistili, či viečko netečie a netreba ho ešte raz uzavrieť. Necháme vychladnúť a uskladníme v tmavšej miestnosti.
Sladkokyslý nálev na uhorky
500 ml 8%-tného octu, 50 g soli, 20 g kryštálového cukru, 1000 ml vody
Všetko spolu zmiešame a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Potom prikryjeme a odstavíme.
Sladkokyslý nálev na uhorky okorenený
500 ml 8%-tného octu, 50 g soli, 20 g kryštálového cukru, 1000 ml vody, 5 zrniečok nového korenia, 1 čajová lyžička horčičných semiačok, 1 bobkový list, 2 strúčiky cesnaku
Všetko spolu zmiešame a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Potom prikryjeme a odstavíme.
Pri nalievaní nálevu do uhoriek ho môžeme najprv precediť, aby sme nemali v pohároch koreniny.
Sladkokyslý nálev na uhorky exotický
500 ml 8%-tného octu, 50 g soli, 20 g kryštálového cukru, 1000 ml vody, 5 zrniečok nového korenia, 1 bobkový list, 3 klinčeky, asi 1 cm celej škorice, 1 stredne veľká cibuľa, 1 malý pór
Všetko spolu zmiešame a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Potom prikryjeme a odstavíme.
Pri nalievaní nálevu do uhoriek ho môžeme najprv precediť, aby sme nemali v pohároch koreniny.
Sladkokyslý nálev na uhorky klasický
500 ml 8%-tného octu, 50 g soli, 20 g kryštálového cukru, 1000 ml vody, 1 veľký kvet kôpru, 1 mrkva, 3 zrnká čierneho korenia
Všetko spolu zmiešame a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Potom prikryjeme a odstavíme.
Pri nalievaní nálevu do uhoriek ho môžeme najprv precediť, aby sme nemali v pohároch koreniny.
Iné naše zaujímavé recepty nájdete na http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 11. august 2015
- Návštevy: 3108