Varíme a pečieme z celozrnnej pšeničnej múky

Na jednej webovej stránke o zdravej výžive som sa dočítala dosť zaujímavostí ohľadom rozdelenia múk.
Najviac ma zaujal rozdiel v množstve kyseliny listovej, ktorú potrebujeme v detstve, puberte i v staršom veku. Predstavte si, že v celozrnnej múke je jej 44,0 mg na 100 g múky a v bielej je len 26,0 mg na 100 g múky. A ešte vám dám do pozornosti vitamín B6. V celozrnnej múke 0,34 mg na 100 g múky a v bielej iba 0,04 mg na 100 g múky.

 

Takto by som mohla vypísať aj ďalšie a ďalšie.

Vzhľadom na skutočnosť, že biela múka má glykemický index na úrovni bieleho rafinovaného cukru ako aj vzhľadom na skutočnosť, že výrobcovia múky už od roku 2003 odmietajú začať s obohacovaním bielej múky aspoň o kyselinu listovú, možno tento ich výrobok (bielu múku) považovať za veľmi nehodnotnú surovinu a výrobky z nej za biologicky menej cenné.

zdroj: www.akv.sk

 

Ponúkame vám niekoľko receptov z celozrnnej múky.

Palacinky

400 ml mlieka, 150 ml celozrnnej múky, 1 vajíčko, medzi prsty soli

Múku preosejeme so soľou. Väčšie časti, ktoré nám zostali v sitku na sucho rozmixujeme. Vsypeme vo mlieka, v ktorom sme metličkou rozhabarkovali vajíčko. Necháme asi polhodiny postáť. Premiešame a mäžeme piecť palacinky na oleji z oboch strán.

Domáce rezance

300 g pšeničnej celozrnnej múky, 1 vajíčko, 180 ml vody

Múku preosejeme. Tvrdšie časti na sucho rozmixujeme a vsypeme do vody. Vo vode vymiešame vajíčko metličkou. Pomaly prisypávame múku a miešame. Vypracujeme pevné cesto. Rozdelíme ho na 2 časti. Necháme asi 15 minút obschnúť. Potom časť rozvaľkáme na tenko. ozrežeme na pásy, z ktorých krájame rezance. Rezance necháme zase na papieri obschnúť. Potom môžeme zabaliť do misky a odložiť do chladu na spotrebovanie neskôr alebo ihneď použiť.

Halušky

200 g celozrnnej pšenične múky, 50 g hladkej pšeničnej múky chlebovej, 1 vajíčko, 1 dl vody, 1/2 čajovej lyžičky soli

Vajíčko vymiešame s vodou. Primiešame múku preosiatu so soľou. Vypracujeme cesto, ktoré cez haluškové sitko pretlačíme do vriacej vody. Vyvaríme asi 3 minúty. Môžeme použiť ako prílohu k mäsu s omáčkou alebo aj len tak s bryndzou či kyslou smotanou.

Celozrnná knedľa

300 g celozrnnej múky, 3 polievkové lyžice ovsených vločiek, 20 g droždia, 1/2 čajovej lyžičky soli, asi 1?5 dl vlažnej vody

Do vody rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť asi 20 minút. Za ten čas si rozmixujeme ovsené vločky s múkou a soľou. Pridáme do múky kvások a ručne vypracujeme stredne husté cesto. Prikryjeme ho na doske a necháme asi pol hodiny kysnúť. Vytvarujeme 2 knedle a nad parou ich po 20 minút uvaríme.  Podávame ako prílohu k mäsu s omáčkou.

Tvarohové guľky

50 g masla, 2 vajíčka, 100 g tvarohu, 100 g detskej krupice, 120 g celozrnnej pšeničnej múky

Múku si preosejeme spolu s detskou krupicou. Maslo necháme zmäknúť a vymiešame ho s vajíčkami do biela. Vmiešame ručne tvaroch a nakoniec prisypávame po lyžiciach múku premiešanú s detskou krupicou. Urobíme pevné cesto. Vytvarujeme guľky, ktoré vyvaríme v mierne osolenej vode. Podávame posyané kakaom alebo mletými orechami. Môžete si urobiť aj lekvárovú omáčku.

 

A pozrite si aj iné recepty na našej stránke: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Maja

Reklamy nám pomáhajú financovať beh stránky a sú automatické, záleží aj od vašich nastavení (prehliadač, google, cookies) ako sa zobrazia.

03/05/2021 - 18:12
Tatranska

Dobrý deň, Prečo sa na celej polovici zobrazuje reklama? To sa nedá používať. Mohli by ste s tým niečo urobiť?

03/05/2021 - 17:42
silbod

Lucia, ak si kliknete na prihlásenie sa, môžete sa prepojiť s našou webkou aj cez FB či twiter.

25/04/2021 - 16:03
Lucia Palková

Dobrý deň. Chcela by som požiadať o registráciu. Ďakujem :-)

25/04/2021 - 14:11
Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri