Varíme a pečieme z celozrnnej pšeničnej múky
Na jednej webovej stránke o zdravej výžive som sa dočítala dosť zaujímavostí ohľadom rozdelenia múk.
Najviac ma zaujal rozdiel v množstve kyseliny listovej, ktorú potrebujeme v detstve, puberte i v staršom veku. Predstavte si, že v celozrnnej múke je jej 44,0 mg na 100 g múky a v bielej je len 26,0 mg na 100 g múky. A ešte vám dám do pozornosti vitamín B6. V celozrnnej múke 0,34 mg na 100 g múky a v bielej iba 0,04 mg na 100 g múky.
Takto by som mohla vypísať aj ďalšie a ďalšie.
Vzhľadom na skutočnosť, že biela múka má glykemický index na úrovni bieleho rafinovaného cukru ako aj vzhľadom na skutočnosť, že výrobcovia múky už od roku 2003 odmietajú začať s obohacovaním bielej múky aspoň o kyselinu listovú, možno tento ich výrobok (bielu múku) považovať za veľmi nehodnotnú surovinu a výrobky z nej za biologicky menej cenné.
zdroj: www.akv.sk
Ponúkame vám niekoľko receptov z celozrnnej múky.
Palacinky
400 ml mlieka, 150 ml celozrnnej múky, 1 vajíčko, medzi prsty soli
Múku preosejeme so soľou. Väčšie časti, ktoré nám zostali v sitku na sucho rozmixujeme. Vsypeme vo mlieka, v ktorom sme metličkou rozhabarkovali vajíčko. Necháme asi polhodiny postáť. Premiešame a mäžeme piecť palacinky na oleji z oboch strán.
Domáce rezance
300 g pšeničnej celozrnnej múky, 1 vajíčko, 180 ml vody
Múku preosejeme. Tvrdšie časti na sucho rozmixujeme a vsypeme do vody. Vo vode vymiešame vajíčko metličkou. Pomaly prisypávame múku a miešame. Vypracujeme pevné cesto. Rozdelíme ho na 2 časti. Necháme asi 15 minút obschnúť. Potom časť rozvaľkáme na tenko. ozrežeme na pásy, z ktorých krájame rezance. Rezance necháme zase na papieri obschnúť. Potom môžeme zabaliť do misky a odložiť do chladu na spotrebovanie neskôr alebo ihneď použiť.
Halušky
200 g celozrnnej pšenične múky, 50 g hladkej pšeničnej múky chlebovej, 1 vajíčko, 1 dl vody, 1/2 čajovej lyžičky soli
Vajíčko vymiešame s vodou. Primiešame múku preosiatu so soľou. Vypracujeme cesto, ktoré cez haluškové sitko pretlačíme do vriacej vody. Vyvaríme asi 3 minúty. Môžeme použiť ako prílohu k mäsu s omáčkou alebo aj len tak s bryndzou či kyslou smotanou.
Celozrnná knedľa
300 g celozrnnej múky, 3 polievkové lyžice ovsených vločiek, 20 g droždia, 1/2 čajovej lyžičky soli, asi 1?5 dl vlažnej vody
Do vody rozmrvíme droždie. Necháme vykysnúť asi 20 minút. Za ten čas si rozmixujeme ovsené vločky s múkou a soľou. Pridáme do múky kvások a ručne vypracujeme stredne husté cesto. Prikryjeme ho na doske a necháme asi pol hodiny kysnúť. Vytvarujeme 2 knedle a nad parou ich po 20 minút uvaríme. Podávame ako prílohu k mäsu s omáčkou.
Tvarohové guľky
50 g masla, 2 vajíčka, 100 g tvarohu, 100 g detskej krupice, 120 g celozrnnej pšeničnej múky
Múku si preosejeme spolu s detskou krupicou. Maslo necháme zmäknúť a vymiešame ho s vajíčkami do biela. Vmiešame ručne tvaroch a nakoniec prisypávame po lyžiciach múku premiešanú s detskou krupicou. Urobíme pevné cesto. Vytvarujeme guľky, ktoré vyvaríme v mierne osolenej vode. Podávame posyané kakaom alebo mletými orechami. Môžete si urobiť aj lekvárovú omáčku.
A pozrite si aj iné recepty na našej stránke: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 14. október 2015
- Návštevy: 4836