Testujeme bezlepkové zmesi 7

Teraz som potrebovala urobiť zase korpus na tortu. Skúsila som tentokrát zmes UNI od firmy Novalim. Z jednoduchého dôvodu. Mali sme ju doma a nemala som čas utekať do obchodu do mesta hľadať iné.

A ponúkam vám aj pár starších receptov na odskúšanie u vás doma.

 

Tortový korpus

Zo štyroch veľkých vajíčok oddelíme do jednej misky žĺtka a do druhej bielka. Do žĺtok pridáme 4 mierne kopcovité polievkové lyžice krupicového cukru a vymiešame eletrickým mixérom do biela. Potom pridáme 4 mierne kopcovité polievkové lyžice zmesi a dobre vymiešame. Nakoniec ručne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Vlejeme do tortovej formy vytretej na jemno Herou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 45 minút. 

Jablkový koláč

Do 2,5 dl vlažnej vody rozmrvíme asi tretinu čerstvého droždia. Prisypeme 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť asi pol hodiny alebo použijeme malú rýchlokysku. Do vykysnutého kvásku pridáme 50 ml oleja, 2 veľké vajíčka a 4 polievkové lyžice krupicového cukru. Premiešame vidličkou alebo jemne mixérom. Potom vmiešavame po lyžiciach zmes kým nedostaneme hustotu hustejšieho pudingu. Vlejeme do pekáča vytretého olejom a vysepaného zmesou. Na povrch poukladáme pokrájané jablká. Vložíme do  rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 35 - 40 minút.

Miesto jabĺk som použila aj marhule a urobila z Hery a zmesi Novalim na knedľu posýpku.

 

Sladké rožky

Do 2 dl vlažnej vody rozmrvím asi tretinu čerstvého droždia a prisypeme čajovú lyžičku krupicového cukru. Necháme vykysnúť. Po vykysnutí primiešame ešte 3 polievkové lyžice krupicového cukru a 50 g rozpustenej Hery a 1 veľké vajíčko. Premiešame vidličkou. Vmiešame zmes po lyžiciach a vytvoríme hladké cesto. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť asi pol hodiny. Potom vytvoríme rovnaké valčeky a položíme ich na papierom vyložený plech. Prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť asi hodinu. Pretrieme vlažnou vodou a popicháme vidličkou. Vložíme do do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 18 - 20 minút.