Pečieme z gaštanovej múky

Popri spracovávaní bezlepkových zmesí som si spomenula na moje vymýšľania vo varení spred desať rokov.

Kúpili sme gaštanovú múku - veď sa to k jeseni hodí - a pustili sa do toho.

Gaštanová múka je pre nás teraz niečo úplne nové, ale naši predkovia z nej varili veľa. Naši predkovia robili múku zo všeličoho, proste toho čo našli doma. Gaštanová múka obsahuje menej stráviteľných uhľohydrátov ako pšeničná múka. Veľmi bohatá na vlákninu. Môžete ju v receptoch používať na 100% ale aj miešať s inými múkami. Má výraznú chuť preto ju odporúčame jesť len ľuďom obľubujúcim gaštany.

Neodporúča sa jesť alergikom na orechoviny. 

  

 

 

Gaštanový koláč

Do misy na miesenie cesta dáme tretinu čerstvého droždia, zasypeme ho 1 polievkovou lyžicou práškového cukru a zalejeme 2 dl teplej vody. Necháme na teplom mieste vykysnúť.Potom primiešame 1 polievkovú lyžicu rozpusteného masla a jedno veľké vajíčko. Vsypeme ešte 3 polievkové lyžice práškového cukru. A po lyžiciach vmiešavame asi 300 - 320 g gaštanovej múky. Vytvoríme cesto hustoty asi ako hustejší puding. Vmiešame asi 50 g posekanej horkej čokolády. Vlejeme do vymastenej a vysypanej menšej tortovej formy. Posypeme asi 50 g posekanej horkej čokolády. Necháme prikryté utierkou vykysnúť na teplom mieste asi hodinu. 

Táto múka je ťažšia, potrebuje na kysnutie ozaj teplé miesto a dlhší čas.

Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme asi 10 minút. Potom stiahneme teplotu na 180°C a pečieme asi 25 minút. 

Gaštanové mafiny

 

Vymiešame 1 vajíčko s 1 polievkovou lyžicou zmeknutého masla a 4 polievkové lyžice práškového cukru. Prilejeme po lyžiciach 6 polievkových lyžíc teplej vody. Opatrne premiešame, aby zmes bola kompaktná. Vmiešame ručne 3 polievkové lyžice múky. Potom vmiešame 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. A zase primiešame po polievkovej lyžici múky kým dostaneme hustotu polotuhého pudingu. Vlejeme do košíčkov. Vložíme do rúry, ktorú až teraz zapneme a nastavíme teplotu na 180°C. Počkáme kým sa rúra nahreje a potom si stopneme asi 25 minút na pečenie.

Gaštanové bábovečky

Vymiešame si vajíčko s 2 polievkovými lyžicami oleja. Pridáme 4 polievkové lyžice práškového cukru. Všetko dobre premiešame. Znova vlejeme 4 polievkové lyžice teplej vody. Vymiešame. Pridáme 4 polievkové lyžice gaštanovej múky. Potom 1/2 prášku do pečiva. A zase po lyžiciach vmiešame múku tak, aby sme vytvorili cesto hustoty polotuhého pudingu. Vlejeme do mini bábovečiek vytretých olejom a vysypaných gaštanovou múkou. Vkladáme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme asi 25 minút

 

Táto múka je dosť ťažká. Z nej pečené koláčiky sú veľmi tuhé a silne aromatické po gaštanoch. Nuž sme skúsili gaštanovú múku miešať. 

 

Sušienky

 1 vajíčko vymiešame so 60 g masla Alsan a 4-mi polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Vmiešame 1 polievkovú lyžicu gaštanovej múky a 2 polievkové lyžice múky Novalim UNI od spoločnosti Novalim. Potom vmiešame 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Potom vmiešavame vždy 1 lyžicu gaštanovej múky a 2 lyžice zmesi UNI až kým nedostaneme cesto hustoty zemiakovej kaše. Potom urobíme čajovou lyžičkou na papierom vyložený pekáč kôpky a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 15 - 18 minút.

 

 

 

A naše staršie recepty:

http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/263-gastanova-babovka

http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove/264-gastanove-susienky

 

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Odkazovač

silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48 1
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri