Varíme, pečieme z makovej múky


Už pred pár rokmi som ju objavila v jednej predajni, ale až do tohto leta ma ju nikdy nenapadlo kúpiť. Od leta, kedy som zase začala skúšať nové recepty vo veľkom, som zobrala väčšie odhodlanie a doniesla som ju domov.
Doma som nespôsobila žiadny šok. Skôr akúsi výzvu: "No tak a čo bude zajtra na raňajky?"

Čo je maková múka?

 Pri výrobe sa najprv makové semená za studena vylisujú olej a potom sa pomelú na jemný prášok. Týmto procesom sa zníži aj podiel omega 6 mastných kyselín. 

Jej energetická hodnota je 1297 kJ / 310 kcal. 

Po skúsenostiach s gaštanovou múkou som sa rozhodla makovú múku miešať v pomere 1 : 3 s nejakou inou. Túto som si nevedela predstaviť v 100 % cesta. V mafinoch som použila na miesenie cesta múku, ktorú vidíte na druhom obrázku. V lete som ju kúpila na odporúčanie v jednom BIO obchode a som s ňou veľmi nespokojná, keď ju používam samú, ale v miešaní s inými múkami je dobrá.

 

 

A čo som robila ako prvé? Mafiny. Tie sú na raňajky ku káve alebo k mlieku veľmi dobré.

Mafiny

Dve veľké vyjíčka vymiešame do biela. Pridáme 100 g krupicového cukru a stále miešame. Pridáme 50 g rozpustenej Hery a 150 ml vlažného mlieka. Dobre premiešame. Po lyžiciach vmiešame 100 g makovej múky, potom 100 g bezlepkovej zmesi na koláče. Pridáme 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny a zase vmiešame 100 g bezlepkovej zmesi. Vypracuje hladké cesto.

 

Nuž a keďže som nenašla doma košíčky do mafinového pekáča, vtlačila som do nich štvorec papiera na pečenie a dúfala, že po upečení to bude vyzerať ako tie z obchodu. Do takto pripraveného pekáča som nadelila cesto polievkovou lyžicou. A nakoniec som bola prekvapená, že mafiny po upečení sa pekne dali vybrať a papieriky sa odlepili samé a mohla som ich použiť aj druhýkrát.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 25 minút.

 

Po upečení doma skonštatovali, že vyzerajú ako kameň Nuž asi ich upečieme deťom na Halloween party do školy. 

 

Mafiny 2

V prvom recepte som vymenila mlieko za na jemno nastruhanú hrušku aj so šťavou - 2 dl. Mafiny boli šťavňatejšie a oveľa viac nám chutili.

Mafiny 3

Do pevého receptu som vmiešala na polovičky nakrájané kompótové čerešne.

 

V práci som rozprávala čo som doma piekla. Nevedeli si predstaviť takú múku. Nuž som skúsila niečo iné a doniesla som im ochutnať.

Sušienky

V mise na miesenia cesta vymiešame 1 veľké vajíčko, 4 polievkové lyžice krupicového cukru a 4 polievkové lyžice zmäknutého masla. Primiešame 4 polievkové lyžice nastrúhaného jablka bez šupky na jemno. Potom vmiešame 2 polievkové lyžice makovej múky a 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbony a 4 polievkové lyžice tej zmesi bez lepku. 

Na pekáči vyloženom papierom na pečenie urobíme od seba ďaleko malé kôpky - veľmi sa to roztečie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 25 minút. 

Tieto sušienky odporúčam aj k Vianociam.

  Lievance

1 veľké vajíčko vymiešame so 4 polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Primiešame 3 dl vody do kompaktnej hmoty. Vmiešame 2 mierne kopcovité polievkové lyžice makovej múky. Potom po lyžiciach vmiešavame bezlepkovú zmes do hustoty na riedky puding. Vtedy vmiešame štipku sódy bikarbóny. 

Na panvici vytretej olejom opečieme lievance z oboch strán. My sme robili také veľké ako panvica. A obliali sme ich potom na tanieri vanilkovým pudingom. Boli to úžasné raňajky.

 Alebo stúste urobiť makové medovníčky: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/46-mucniky/269-makove-medovnicky 

 Makový koláč bez cukru

2 veľké vajíčka, 1 veľký prezretý banán, asi 6 polievkových lyžíc makovej múky, pár nasekaných brusníc, sóda bikarbóna

Žĺtka dobre vymiešame s banánom do peny. Pridáme múku a na špičku noža sódy bikarbóny. Premiešame. Vmiešame tuhý sneh z bielkov a nakoniec brusnice. Vlejeme do silikónovej formy - my sme použili bábovkovú. Vložíme do studenej rúry a teplotu nastavíme na 180°C. Od vyhriatia rúry počítame čas na asi 25 minút. 

Koláč je vhodný ku čaju alebo kakau. 

 

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri