Spracovávame orechy

Práve doma lúskam vlašské orechy o dušu na vianočné pečenie. Lenže aj škrupinky potrebujeme celé na tvorenie. O to je to namáhavejšie.

Preto tento týždeň niečo o orechoch a ich význame.

  

Vlašské orechy - od detstva moje obľúbené

Pomáhajú znižovať cholesterol v krvia znižujú riziko mozgovej mŕtvice. Obsahujú viac ako 60% tuku. Obsahujú kyseliny omega 3, ale aj kyselinu linolovú a linolénovú, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť. Čím sú orechy čerstvejšie, tím obsahujú viac minerálov a vitamínov. Obsahujú veľmi málo uhlohydrátov, prečo sú vhodné aj pre diabetikov.

Para orechy - začala som ich jedávať po dcérinom narodení a od vtedy ich milujem

Rastú v povodí Amazonu v Brazílii. Zatiaľ sa s veľmi malými úspechmi pestujú aj inde. 

Obsahujú veľké množstvo bielkovín a tak sú vhodné hlavne pri vegetariánskej strave. Jedia sa výlučne surové.
Orech má byť nasládlý, nie horký. Pdľa toho poznáte čerstvosť orecha.

Lieskovce - tieto mám tiež veľmi rada, ale nerada ich lúskam

Obsahujú veľkémnožstvo vitamínu E a kyseliny listovej. Odporúčajú sa ženám hlavne v prvých troch mesiacoch tehotnosti, nakoľko pomáhajú predísť vývojovým chybám dieťaťa. Posilňujú ďasná a zlepšujú pamäť. 

Sú však ťažšie stráviteľné a tak ich radšej postrúhajne na jemno. Môžu spôsobiť pálenie žáhy pri konzumácii vo väčšom mnostve.

 

Zopár receptov

Do bieleho joguru nakrájame na jemno pár para orechov a vmiešame spolu so sušeným ovocím. Necháme chvíľu postáť, potom konzumujeme na desiatu či olovrant. 

Nastrúhanú mrkvu na hrubo premiešame s posekanými vlašskými orechami a trochou medu. Necháme asi pol hodiny postáť. Podávame ako raňajky s čiernym čajom.

Orechová plnka

200 g mletých orechov
50 g jemnej strúhanky
30 ml mlieka
200 g práškového cukru
Mlieko spolu s cukrom necháme zovrieť. Do vriaceho mlieka vmiešame strúhanku a orechy a odstavíme.