Pečieme bezlepkový chlieb

Pred sviatkami aj medzi nimi som v obchodoch videla väčšinou len chleby pre túto diétu s trvanlivosťou 2 - 3 mesiace. Nemám rada také výrobky. Potom som síce natrafila na jednu cukráreň, kde som mimochodom kúpila aj bezlepkovú Marlenku, a tam mali aj také normálne - teda čerstvé dva druhy chlebov. Raz sme kúpili jeden a raz druhý, ale ani jeden nebol podľa môjho gusta. 

 

Nuž som sa zase pustila do vymýšľania. Našla som v archíve dobrých nápadov moje staré recepty. Dnes mám však už viac skúseností a za sebou aj viac rozhovorov s odborníkmi na túto diétu, ale aj rozhovorov s ľuďmi, čo sa musia takto stravovať dlhšie a omnoho dôslednejšie dodržiavať túto diétu. 

Včera teda vznikol malý bosniak. 

 

Vznikol bosniak, z ktorého polovicu som doniesla ochutnať aj šéfkuchárovi Romanovi. Keď pochválil, že toto je ozaj asi najlepšie čo z pečív pre túto diétu jedol, vážne som vyrástla o kúsok. A on sa zase s chuťou zasmial, keď som mi povedala, že som ho piekla v kvetináči.

Ako na to?

Budeme potrebovať: 1/2 čajovej lyžičky čerstvého droždia, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky kryštálového cukru, 1 polievkovú lyžicu olej, 100 g zmesi NOVALIM FORTE, 150 g zmesi NOVALIM CH, 1 polievkovú lyžicu na jemno nastrúhaného múčneho zemiaku, 150 ml teplej vody

Do misy na miešenie cesta si rozmrvíme droždie, ktoré pocukríme. Potom nasypeme zemiak a zalejeme teplou vodu. Necháme na teplom mieste vykysnúť asi 15 - 20 minút. 

   

Zatiaľ si premiešame zmesi so soľou. Kvetináčik dobre vytrieme slaninkou, aby bol mastný. Takto pripravený kvetináčik, potom nemusíme vysýpať múkou alebo zmesou.

 

Po vykysnutí kvásku, vlejeme olej. Zmiešané zmesi vsypeme po troche do kvásku. Vymiešame a vytvarujeme guľu, ktorú vložíme do pripraveného kvetináčika. Môžeme ju z vrchu posypať kryštálikmi soli alebo rasce či sezamu. 

  

Vložíme do vyhriatej rúry na 50°C a necháme dobre vykysnúť asi 20 minút. Potom bez vybratia z rúry, vytiahneme teplotu na 200°C a necháme piecť asi 50 minút. 

Hneď po vytiahnutí z rúry, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke prikryté utierkou. 

Dobrú chuť

 

Veľkosť bosniaku mi stačila na dve porcie alebo je vhodný pre dve osoby, aby ste ho chceli podávať niekomu, kto k vám príde na návštevu. 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri