Robíme bezlepkové lístkové cesto

Alebo sa snažíme napodobniť toto cesto. 

Vždy som ho mala rada. Ľahko sa z neho vyrábajú sladké aj slané dobroty tak na rýchlo, keď návšteva už pomaly stojí za dverami. 

Možno sa vám bude tento recept hodiť pred blížiacimi sa sviatkami jari. Ponúkneme vám aj pár receptov, ktoré nám doma chutia.

 

Na výrobu použijeme bezlepkovú zmes NOVALIM FORTE na pečenie rožkov a chleba.

Tuková časť

Chladných 200 g masla alebo masla ALSAN (ak nemôžete mliečne výrobky) a 100 g zmesi zmiešame miešačom alebo ručne do ucelenej zmesi. Vytvarujeme tvar masla (knádra) a vložíme na asi dve hodiny do chladničky zabalené v alobale. 

Obalovacia časť

Kým sa nám chladí tuková časť, urobíme si obalovaciu časť. Vymiešame si 75 ml vlažnej vody s 2 čajovými lyžičkami octu. Do tejto zmesi vsypeme asi 100 g múčnej zmesi. Vmiešame jedno vajíčko veľkosti S a prípadne ešte múčnu zmes. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod miskou asi štvrťhodiny postáť na doske v kuchyni. Potom znova premiešame s múčnou zmesou do vláčneho cesta. 

Potom spojíme na pomúčenej doske obe časti. Prevaľkáme, zase cez seba preložíme a prevaľkáme. Pri tejto zmesi nie je vhodné cesto veľmi premiešavať. 

   

 

Ako lístkové cesto robí teta Eva? http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/595-sefkucharka-robi-listkove-cesto 

Pár našich obľúbených receptov z lístkového cesta.

Slané mafiny

Do mafinového pekáčika vložíme krúžky lístkového cesta a mierne osolíme, prikryjeme ich kúskom šunky, kúskom brokolice a posypeme syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na asi 200°C asi 15 minút.

Špenátovo-mäsové mafiny

Do mafinového pekáča vsunieme štvorce lístkového cesta. na dno vložíme 2 - 3 listky baby špenátu. Naň dáme polievkovú lyžicu mletého miešaného mäsa premiešaného s trochou soli a mletého čierneho korenia. Na povrch položíme trochu kozieho syra.

Špenátová štrúdľa

Cesto vyvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika. V miske si rozmixujeme 1 strúčik cesnaku s trochou oleja. Cesto potrieme takto pripraveným cesnakom asi z polovice. Potretú časť prikryjeme špenátovými listami, šunkou a syrom (ak môžete). Potom stočíme opatrne do závinu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 minút a ďalej pečieme pri 180°C pečieme asi 20 minút.

Lepšie sa mi stáča cesto, ak si ho vyvaľkám na papieri na pečenie. 

Hrušková štrúdľa

Cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie do obdĺžnika. Posypeme zomletými vlašskými orechmi. Pokryjeme asi tretinu na tenko nakrájanými hruškami. Zvinieme do závinu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 minút a ďalej pečieme pri 180°C pečieme asi 20 minút.

 

Poznámka

Do bezlepkového cesta neodporúčam Heru. Veľmi zle sa potom s cestom pracuje. Treba do cesta použiť omnoho viac múčnej zmesi. A Palmarín už vôbec nie. Je vodnatý. 

Cesto nie je vhodné uchovávať v mrazničke. Po rozmrazení sa nám s ním nedalo veľa robiť. Bolo mazľavé. 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1
Lussy

Ďakujem za registráciu

04/03/2021 - 14:11 1
Laduša

Ďakujem:D

03/03/2021 - 16:07 2
silbod

Avatar, ďakujem aj za adminku za Vašu pochvalu.

03/03/2021 - 11:32 1
Avatar

Dobrý deň v prvom rade ďakujem za registráciu a v druhom rade ďakujem za to že ste vytvorili tak úžasnú stánku ako je táto.

03/03/2021 - 10:55 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri