Robíme bezlepkové lístkové cesto

Alebo sa snažíme napodobniť toto cesto. 

Vždy som ho mala rada. Ľahko sa z neho vyrábajú sladké aj slané dobroty tak na rýchlo, keď návšteva už pomaly stojí za dverami. 

Možno sa vám bude tento recept hodiť pred blížiacimi sa sviatkami jari. Ponúkneme vám aj pár receptov, ktoré nám doma chutia.

 

Na výrobu použijeme bezlepkovú zmes NOVALIM FORTE na pečenie rožkov a chleba.

Tuková časť

Chladných 200 g masla alebo masla ALSAN (ak nemôžete mliečne výrobky) a 100 g zmesi zmiešame miešačom alebo ručne do ucelenej zmesi. Vytvarujeme tvar masla (knádra) a vložíme na asi dve hodiny do chladničky zabalené v alobale. 

Obalovacia časť

Kým sa nám chladí tuková časť, urobíme si obalovaciu časť. Vymiešame si 75 ml vlažnej vody s 2 čajovými lyžičkami octu. Do tejto zmesi vsypeme asi 100 g múčnej zmesi. Vmiešame jedno vajíčko veľkosti S a prípadne ešte múčnu zmes. Vypracujeme cesto, ktoré necháme pod miskou asi štvrťhodiny postáť na doske v kuchyni. Potom znova premiešame s múčnou zmesou do vláčneho cesta. 

Potom spojíme na pomúčenej doske obe časti. Prevaľkáme, zase cez seba preložíme a prevaľkáme. Pri tejto zmesi nie je vhodné cesto veľmi premiešavať. 

   

 

Ako lístkové cesto robí teta Eva? http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/595-sefkucharka-robi-listkove-cesto 

Pár našich obľúbených receptov z lístkového cesta.

Slané mafiny

Do mafinového pekáčika vložíme krúžky lístkového cesta a mierne osolíme, prikryjeme ich kúskom šunky, kúskom brokolice a posypeme syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre na asi 200°C asi 15 minút.

Špenátovo-mäsové mafiny

Do mafinového pekáča vsunieme štvorce lístkového cesta. na dno vložíme 2 - 3 listky baby špenátu. Naň dáme polievkovú lyžicu mletého miešaného mäsa premiešaného s trochou soli a mletého čierneho korenia. Na povrch položíme trochu kozieho syra.

Špenátová štrúdľa

Cesto vyvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika. V miske si rozmixujeme 1 strúčik cesnaku s trochou oleja. Cesto potrieme takto pripraveným cesnakom asi z polovice. Potretú časť prikryjeme špenátovými listami, šunkou a syrom (ak môžete). Potom stočíme opatrne do závinu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 minút a ďalej pečieme pri 180°C pečieme asi 20 minút.

Lepšie sa mi stáča cesto, ak si ho vyvaľkám na papieri na pečenie. 

Hrušková štrúdľa

Cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie do obdĺžnika. Posypeme zomletými vlašskými orechmi. Pokryjeme asi tretinu na tenko nakrájanými hruškami. Zvinieme do závinu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 minút a ďalej pečieme pri 180°C pečieme asi 20 minút.

 

Poznámka

Do bezlepkového cesta neodporúčam Heru. Veľmi zle sa potom s cestom pracuje. Treba do cesta použiť omnoho viac múčnej zmesi. A Palmarín už vôbec nie. Je vodnatý. 

Cesto nie je vhodné uchovávať v mrazničke. Po rozmrazení sa nám s ním nedalo veľa robiť. Bolo mazľavé. 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri