Pečieme bezlepkový chlieb 2
Po dlhšej odmlke som predsa len išla skúsiť robiť bezlepkový chlebový kvások. Kedysi som ho skúšala z pohánkovej celozrnnej múky. Nuž som išla skúšať znova. Dnes som však kúpila pohánkovú hladkú múku a tak som zisťovala či to pôjde aj z nej. Išlo.
Skúste aj vy.
Kvások z pohánkovej múky
1. deň ráno
Prevaríme si vodu a necháme schladiť asi na 30°C. Do dobre umytého a vriacou vodou vypláchnutého skleneného pohára vsypeme polievkovú lyžicu múky a zalejeme 2 polievkovými lyžicami vody. Pohár prikryjeme servítkou a položíme na teplé miesto bez prievanu, ale nie na priame slnko.
1. deň večer
Prisypeme do pohára zase 1 polievkovú lyžicu múky a 2 polievkové lyžice vody. Premiešame a necháme zase stáť do druhého dňa na rovnakom mieste.
2. deň a 3. deň a 4. deň
Rovnako ako v prvý. Na tretí alebo štvrtý deň by mala múka v pohári už kvasiť - budú vidieť bublinky.
Na piaty deň by sme už mohli - ak to dobre dopadne - piecť chlebík.
Pečieme malý chlebík v kvetináči
2 polievkové lyžice kvásku si dáme do misy na miesenie cesta. Kvások zriedime vlažnou vodou tak, aby celkový objem bol 150 ml. Necháme na teplom mieste prikryté utierkou podkysnúť asi 4 hodiny alebo aj dlhšie. Potom si v mise vymiešame kvások s asi 250 g bezlepkovej zmesi NOVALIM Promixh chlieb - normal a 1/2 čajovej lyžičky soli.
Kvetináčik si vytrieme kúskom slaniny. Do neho vložíme urobenú guľu a necháme vo vyhriatej rúre na 70°C kysnúť asi pol hodiny. Potom zvýšime teplotu v rúre na 200°C bez toho, aby sme vybrali chlebík z rúry. Necháme piecť asi 45 - 50 minút.
Zdal sa mi veľmi biely, ale celkom chutil.
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Uverejnené: 04. máj 2016
- Návštevy: 2487