Mrkva

Do Európy priniesli v 12.-tom storočí červené mrkvy, ale najviac sa začali rozširovať vo Francúzsku v 15.-tom storočí, kde ich asi o dvesto rokov neskôr skrížili so žltými európskymi typmi a vznikla oranžová karotka valcovitého tvaru tupo ukončená.
Mrkva obyčajná je veľmi obľúbená zelenina. Obsahuje hlavne vitamín A, B1 a B2, ale aj množstvo minerálnych látok.

V surovom stave je vhodné ju premiešať s trochou masla alebo citrónovej šťavy či kyslejšieho jablka.

 

Mrkvový šalát s jablkami

150 g kyslejších jabĺk, 300 g mrkvy, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno spolu s jablkami.Všetko premiešame s citrónovou šťavou. Podávať môžeme s rožkom alebo pištkótami. Môžeme použiť aj ako plnku do koláča či šatôčiek.

Mrkvová nátierka

200 g Majolenky, 200 g na jemno nastrúhanej mrkvy, 2 strúčiky popučeného cesnaku, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate

Všetko zmiešame. Necháme vychladiť. Podávame na tmavom chlebe.

Mrkvový tvaroh

250 g mäkkého tvarohu, 3 väčšie mrkvy, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu, 1/2 čajovej lyžičky Vegety

Nastrúhanú mrkvv zmiešame spolu s ostatnými surovinami. Nátierku máme radi na hriankách.

Mrkvové jednohubky

2 veľké mrkvy, rožky, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica oleja, špáradlá

Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. V miske ju premiešame s olejom a citrónovou šťavou. Rožky si nakrájame na kolieska hrúbky 1 cm. Pomocou špáradla prichytíme na rožky mrkvy.