Odšťavujeme ovocie a zeleninu

 

V lete a počas chrípkového obdobia viac dbáme o príjem tekutín a tekutín obsahujúcich vitamíny či iné telu prospešné látky. 

Aj my sme doma teraz odšťavovali. S priateľmi večer na balkóne i terase padnú takéto vitamínové bomby veľmi dobre po teplom dni.

 

  

  

Na zdravie!!!

Ako si pripravíme ovocie a zeleninu na odšťavenie?

Pomaranče a grepy ošúpeme a rozdelíme na štvrtiny, prípadne na ešte menšie kúsky. Kivi z dôvodu chemicky ošetrenej šupky ošúpeme radšej tiež. Papriku umyjeme, zbavíme semien a pokrájame na menšie kusy. Žltý melón očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Plody striedavo vkladáme do odšťavovača. Šťavu popíjame pomaly - najlepšie so širokou slamkou - vitamíny sa tak lepšie vstrebajú. 

Variácie s vysokým množstvom vitamínu C

2 pomaranče, 2 kivi, 1 červená paprika

4 pomaranče, 2 kivi, 1 grep

3 pomaranče, 3 kivi, 1 grep

1,5 červenej papriky, 2 pomaranče, 1 grep

½ žltého melóna, 2 pomaranče, ¼ ananásu

Pre vysoký obsah vápnika, železa, jódu a zinku odporúčam.

Na jar sme si, ale aj ešte pred mesiacom odšťavovali (pod tečúcou studenou vodou umytú zeleninu) úplne netradične - 3 listy medvedieho cesnaku, 1 hrnček cherry paradajok, 1 kápiu, 1 malú hrsť petržlenu. 

A na neskorú jeseň či zimu odporúčam už moje osvedčené drinky.

2 pomaranče, 1 mrkva, kúsok zázvoru

Pomaranče ošúpeme a rozdelíme na štvrtiny. Mrkvu vydrhneme alebo ošúpeme. Z koreňa ďumbieru ukrojíme cca 2 cm, netreba ho šúpať. Suroviny postupne vhadzujeme do odšťavovača. Nápoj odporúčam popíjať pomaly. Pomáha aj na ukľudnenie žalúdka pri antibiotikách.

2 jablká, 2 mrkvy

Suroviny najprv umyjeme. Jablká rozštvrtíme a stopku odrežeme (jadrovník vyberať nemusíme). Mrkvy vydrhneme alebo ošúpeme. Suroviny postupne vhadzujeme do odšťavovača.

 

A v staršom článku sa skúste inšpirovať, čo s odšľavenými zvyškami z ovocia.

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/916-jablkovo-mrkvove-gulky 

 

Hľadať

Odkazovač

Zuzka12

Dobrý deň, konečne som prihlásená, veľmi dobrá stránka

11/01/2022 - 18:19 1
Maja

Kamil, kvasinky cukor neprodukujú,v kvásku prebieha fermentácia - kvasenie.(V biochémii je úzko definované ako extrakcia energie zo sacharidov bez prítomnosti kyslíka.)

31/12/2021 - 18:24
Kamil

Cukor do kvasku
Naco kvasinky samé vytvárajú cukor asi pani nie je biologická ale tape co ju naucili

28/12/2021 - 21:54
Maja

Zelená šipka sa zobrazí len pre prihlásených. Boli ste prihlásená? (Z odkazovača to nevidím.)

08/12/2021 - 09:40
AntoniaM

Dobry den, rovnako mi nejdu stiahnut pracovne listy HRAME SA S CISLAMI pre tretiakov. Ta ikonkaso zelenou sipkou sa pri otvoreni jednotlivych pracovnych listov nezobrazuje.

08/12/2021 - 09:14
Maja

Na stiahnutie treba kliknúť na ikonku so zelenou šipkou pri obrázku (iba pre prihlásených). Napíšte cez kontaktný formulár, čo presne vám nejde otvoriť, či vytlačiť.

07/12/2021 - 09:07
Tatiana Ďurán

Dobrý deň. Prosím Vás prečo sa tie obrázky nedaju vytlačiť? Stiahla som si čísla a vobec mi to nechce otvoriť a už vobec nie vytlačit.

30/11/2021 - 10:23
silbod

Viera Baričiaková, ktorý obrázok, prosím, máte na mysli? Obrázky sú kreslené v skicári.

14/11/2021 - 17:52 1
Viera Baričiaková

Dobrý večer, keď si pomocou zelenej šípky stiahnem dokument, uloží ho v png a nejde vytlačiť čitateľne. Neviem, kde robím chybu...?

14/11/2021 - 17:02
silbod

Niekto, je nám ľúto, že bol nešťastný. My takto učíme deti v škole, že všetko nemá v živote riešenie a majú sa učiť prijať prehru.

02/10/2021 - 11:39

Zrušiť

Partneri