Odšťavujeme ovocie a zeleninu

 

V lete a počas chrípkového obdobia viac dbáme o príjem tekutín a tekutín obsahujúcich vitamíny či iné telu prospešné látky. 

Aj my sme doma teraz odšťavovali. S priateľmi večer na balkóne i terase padnú takéto vitamínové bomby veľmi dobre po teplom dni.

 

  

  

Na zdravie!!!

Ako si pripravíme ovocie a zeleninu na odšťavenie?

Pomaranče a grepy ošúpeme a rozdelíme na štvrtiny, prípadne na ešte menšie kúsky. Kivi z dôvodu chemicky ošetrenej šupky ošúpeme radšej tiež. Papriku umyjeme, zbavíme semien a pokrájame na menšie kusy. Žltý melón očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Plody striedavo vkladáme do odšťavovača. Šťavu popíjame pomaly - najlepšie so širokou slamkou - vitamíny sa tak lepšie vstrebajú. 

Variácie s vysokým množstvom vitamínu C

2 pomaranče, 2 kivi, 1 červená paprika

4 pomaranče, 2 kivi, 1 grep

3 pomaranče, 3 kivi, 1 grep

1,5 červenej papriky, 2 pomaranče, 1 grep

½ žltého melóna, 2 pomaranče, ¼ ananásu

Pre vysoký obsah vápnika, železa, jódu a zinku odporúčam.

Na jar sme si, ale aj ešte pred mesiacom odšťavovali (pod tečúcou studenou vodou umytú zeleninu) úplne netradične - 3 listy medvedieho cesnaku, 1 hrnček cherry paradajok, 1 kápiu, 1 malú hrsť petržlenu. 

A na neskorú jeseň či zimu odporúčam už moje osvedčené drinky.

2 pomaranče, 1 mrkva, kúsok zázvoru

Pomaranče ošúpeme a rozdelíme na štvrtiny. Mrkvu vydrhneme alebo ošúpeme. Z koreňa ďumbieru ukrojíme cca 2 cm, netreba ho šúpať. Suroviny postupne vhadzujeme do odšťavovača. Nápoj odporúčam popíjať pomaly. Pomáha aj na ukľudnenie žalúdka pri antibiotikách.

2 jablká, 2 mrkvy

Suroviny najprv umyjeme. Jablká rozštvrtíme a stopku odrežeme (jadrovník vyberať nemusíme). Mrkvy vydrhneme alebo ošúpeme. Suroviny postupne vhadzujeme do odšťavovača.

 

A v staršom článku sa skúste inšpirovať, čo s odšľavenými zvyškami z ovocia.

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/916-jablkovo-mrkvove-gulky