Šéfkuchár varí sviečkovicu

Jedno z tých drahších jedál už len kvôli cene mäsa, ktoré by sme mali v recepte použiť. Väčšina z nás však používa lacnejšiu verziu mäsa. My sme tiež so šéfkuchárom Romanom neurobili inak. A však len čo sa týka mäsa. Použili sme hovädzie zadné miesto pravej sviečkovice a recept sme trochu upravili, je trochu dietnejší.

Potrebujeme:

1 kg hovädzieho zadného
2 veľké cibule
4 mrkvy
1 petržlen
1 malý zeler
1 strúčik cesnaku    
1 citrón
100 g masla
750 ml srvátky
250 ml kyslej smotany
2 polievkové lyžice hladkej kukuričnej múky
1 čajová lyžička soli, ? čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 2 polievkové lyžice horčice
celé čierne korenie, bobkový list, nové korenie

zeleninakoreniny 


Celé čierne korenie, bobkový list, nové korenie vsypeme do 250 ml vody a necháme variť asi 15 minút. Za ten čas si prešpikujeme mäso zelerom a mrkvou. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. Mäso potom prudko opečieme z oboch strán na masle a odložíme ho na tanier. Vo výpeku orestujeme polovicu zeleniny a cibule nakrájanej na menšie kúsky. Vložíme zvyšok zeleniny a ošúpaný a pokrájaný citrón. Dobre premiešame a zalejeme vývarom z korenín a 500 ml srvátky. Nakoniec vložíme mäso a prikryjeme kuchtovou pokrievkou. Necháme zdvihnúť červený gombík. Varíme na najmenšom plameni 30 minút. Potom plameň vypneme a počkáme, kým gombík neklesne. Otvoríme pokrievku.

zelenina prešpikované mäso     kuchta 


Medzi tým si pripravíme zo zvyšnej srvátky, kyslej smotany a kukuričnej múky zmes na zahustenie.

hustiaca zmes


Po odkrytí pokrievky, vyberieme mäso na tanier a vlejeme hustiacu zmes. Dobre rozmixujeme a necháme prevrieť asi 5 minút. Podľa potreby dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.

omáčka hovädzie


Môžeme podávať.

sviečkovica


chefMiesto srvátky môžete pri varení použiť aj vodu. V hustiacej zmesi však požívajte potom mlieko.
Táto sviečkovica je omnoho ľahšia a stráviteľnejšia pre náš organizmus. A môžete ju použiť aj pri príprave bezlepkovej stravy. Dnes už bez problémov kúpite aj bezlepkovú knedľu či cestoviny, ktoré môžete podávať ako prílohu. Alebo poprípade aj varené zemiaky.

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

17
jún
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

17
jún
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

20
jún
Zámok SchlossHof Rakúsko

Odkazovač

Andrea Musu

Ďakujem, pracovné listy rada použijem :)

23/05/2019 - 13:13
silbod

Ďakujeme priatelia. Budeme sa snažiť aj ďalej pridávať pekné a kvalitné...

24/04/2019 - 07:03
Šofranková

Ďakujem za pracovné listy, ktoré mi pomáhajú vo vyuč. procese.:D

23/04/2019 - 17:41
Hamašová

Už zase sme si čosi stiahli na precvičenie :) Ďakujeme ;)

07/04/2019 - 18:02
Gaál

Super pracovné listy, ďakujem!:)

02/04/2019 - 08:56
Jančovičová

Súhlasím

31/03/2019 - 18:40
Drahomíra

Krásna stránka :) Ďakujem ;)

30/03/2019 - 12:56 1
silbod

Krásne ste upravili stránku. Je živšia. Taká sviežejšia. Nehc sa darí.

16/03/2019 - 19:06
Maja

Tu môžete nechať krátky odkaz :)

16/03/2019 - 15:57

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri