Šéfkuchár varí sviečkovicu

Jedno z tých drahších jedál už len kvôli cene mäsa, ktoré by sme mali v recepte použiť. Väčšina z nás však používa lacnejšiu verziu mäsa. My sme tiež so šéfkuchárom Romanom neurobili inak. A však len čo sa týka mäsa. Použili sme hovädzie zadné miesto pravej sviečkovice a recept sme trochu upravili, je trochu dietnejší.

Potrebujeme:

1 kg hovädzieho zadného
2 veľké cibule
4 mrkvy
1 petržlen
1 malý zeler
1 strúčik cesnaku    
1 citrón
100 g masla
750 ml srvátky
250 ml kyslej smotany
2 polievkové lyžice hladkej kukuričnej múky
1 čajová lyžička soli, ? čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 2 polievkové lyžice horčice
celé čierne korenie, bobkový list, nové korenie

zeleninakoreniny 


Celé čierne korenie, bobkový list, nové korenie vsypeme do 250 ml vody a necháme variť asi 15 minút. Za ten čas si prešpikujeme mäso zelerom a mrkvou. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. Mäso potom prudko opečieme z oboch strán na masle a odložíme ho na tanier. Vo výpeku orestujeme polovicu zeleniny a cibule nakrájanej na menšie kúsky. Vložíme zvyšok zeleniny a ošúpaný a pokrájaný citrón. Dobre premiešame a zalejeme vývarom z korenín a 500 ml srvátky. Nakoniec vložíme mäso a prikryjeme kuchtovou pokrievkou. Necháme zdvihnúť červený gombík. Varíme na najmenšom plameni 30 minút. Potom plameň vypneme a počkáme, kým gombík neklesne. Otvoríme pokrievku.

zelenina prešpikované mäso     kuchta 


Medzi tým si pripravíme zo zvyšnej srvátky, kyslej smotany a kukuričnej múky zmes na zahustenie.

hustiaca zmes


Po odkrytí pokrievky, vyberieme mäso na tanier a vlejeme hustiacu zmes. Dobre rozmixujeme a necháme prevrieť asi 5 minút. Podľa potreby dochutíme soľou, cukrom a citrónovou šťavou.

omáčka hovädzie


Môžeme podávať.

sviečkovica


chefMiesto srvátky môžete pri varení použiť aj vodu. V hustiacej zmesi však požívajte potom mlieko.
Táto sviečkovica je omnoho ľahšia a stráviteľnejšia pre náš organizmus. A môžete ju použiť aj pri príprave bezlepkovej stravy. Dnes už bez problémov kúpite aj bezlepkovú knedľu či cestoviny, ktoré môžete podávať ako prílohu. Alebo poprípade aj varené zemiaky.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri