Šéfkuchár varí zemiakový šalát

Poviete si no a čo? Veď taký robíme každé Vianoce či iný sviatok v rodine.
Lenže my sme dnes s kuchárom Romanom varili zemiakový majonézový šalát bez zemiakov a bez majonézy. Čiže omnoho dietnejší a ľahší šalát, ktorým určite zapôsobíte aj na návštevu. Tak poďte s nami na to.

 Pripravíme si suroviny:

750 ml zeleru, 300 ml sterilizovaného hrášku s mrkvou v sladkokyslom náleve, 1 veľkú cibuľu, citrón,300 ml kyslej smotany, soľ, olej, cukor, mleté biele korenie, nasekaná petržlenová vňať

 zeler zepter

Ideme na to:

Zeler uvaríme v mierne osolenej vode do polomäkka. Necháme ukazovateľ výsť na koniec vonkajšieho zeleného oblúku a vypneme plyn. Po asi 35-tich minútach ho vyberieme a necháme odkvapkať a vychladnúť.

 zeler 

Do misy si nakrájame na drobno cibuľu a zeler na širšie rezance. Premiešame. Pridáme scedenú mrkvu s hráškom.

 cibuľa     

Scedenú vodu z mrkvy a hrášku zriedime s vývarom zo zeleru asi v pomere 1 : 1. Prisolíme, okoreníme bielym korením, pridáme kvapku oleja a asi polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Necháme dobre prevrieť. Potom týmto vývarom zalejem zmes v mise a zľahka premiešame. Pridáme petržlenovú vňať a kyslú smotanu.  Všetko zľahka premiešame a necháme schladiť.

 vývar

celer kyslá smotana salat

Podávame.

zelerový šalát 

 

Šalát je vhodný aj na podávanie len s chlebom ako desiatový. Môžete ho však podávať aj s rezňom alebo vyprážanou rybou.