Kuchár pečie pizzu

Dnes vám predstavíme mladého pizza kuchára Andreja, ktorý spolu s nami u nás doma urobí cesto na pizzu ako robí dennodenne v práci. Možno o pár rokov ako šéfkuchár  bude spomínať ako ešte mladé ucho piekol pizzu pre naše dobre-napady.sk.

Aké budeme potrebovať suroviny?

1 kg hladkej pšeničnej chlebovej múky, 0,5 litra vody, 40 ml oleja, 30 g kryštálového cukru, 30 g soli, 10 g droždia

A hneď ideme na to.

Do veľkého kuchtíka - misy na miesenie cesta - vsypeme najprv sypké suroviny: múku, cukor, soľ a premiešame. Potom rozmrvíme čerstvé droždie. Zase zľahka premiešame. Pridáme vodu, čo ma prekvapilo, (pridávali sme studenú - vraj je to jedno) a olej. Potom rukou cesto dobre vymiesime do hladka. Preložíme do rýchlokysky a necháme nakysnúť v umývadle, do ktorého sme napustili horúcu vodu.

 pizza cesto cesto rýchlokyska

Medzitým, kým nám cesto vykysne si pripravíme paradajkovú nátierku na potretie pizze:

Vysokorýchlostným mixérom rozmixujeme 250 g cherry paradajok, primiešame polovicu čajovej lyžičky kryštálového cukru a asi tretinu čajovej lyžičky soli. Zľahka miešame v miske. Pridáme kopcovitú polievkovú lyžicu sušeného oregana a 3 popučené strúčiky cesnaku. Necháme stáť na boku kuchynskej linky, aby sa chute spojili.

mixovanie paradajková zmes 

Pomocníčka Ľubica nám zatiaľ nastrúhala asi 200 g neúdeného 44%-tného eidamu a prichystala na tanierik asi 300 g bravčovej detskej šunky, ktorá je dostatočne šťavnatá ale zároveň obsahuje aj viac ako 70 % mäsa a počas pečenia sa nevysuší.

 syr syr

Vykysnuté cesto trochu rozvaľkáme na pomúčenej doske. Potom si ho zoberieme do rúk a prehadzovaním z jednej ruky do druhej cesto naťahujeme. Nemusíte sa však takto trápiť, kľudne cesto vyvaľkajte asi na hrúbku 1 cm. Cesto položíme na plech, zľahka potrieme paradajkovou zmesou a posypeme na jemno nastrúhaným syrom. Potom si už pridáme suroviny aké chceme.

 cesto cesto cesto syr pizza pizza pizza  cesnak

Pripravenú pizzu vložíme do rúry vyhriatej na 250°C. Pečieme približne 9 minút. My sme v polčase otáčali plech, lebo vzadu nám rúra pečie viac.

Z tohto množstva surovín sme upiekli dva veľké pekáče. Najedli sme sa až do prasknutia.

 

 Kuchár Andrej Mladý kuchár radí: "Do cesta použite radšej slnečnicový alebo repkový olej ako olivový."

A rada redakcie? Odporúčame na pyžamovú party pre puberťákov.

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

01
máj
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

10
máj
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

24
máj
Bazovského 6 Bratislava - Dúbravka

24
máj

01
jún
Trenčín
-
Trenčín

Výstavy

Partneri