Šéfkuchár varí králičie rizoto

 Keď bol syn malý a začala som ho prikrmovať, varievala som mu práve králičie mäso. Endokrinologička nám odporučila, že je jemné, ľahko stráviteľné.

Viem väčšinou sa začína s kuracím mäsom. Syn ho však vtedy nesmel pre rastové hormóny čo obsahuje a podobne.

 

Zvykla som si na toto mäso a dokonca som sa ho naučila aj vykostiť, čo mi však robieva problémy. Nemám rada mäso podávané v takomto stave – tvare alebo ako si to nazvete. Dlhé roky som ho doma varievala a nikro na to neprišiel.. Muž si na neho nevedel zvyknúť, stále tvrdil, že je to mäso nejaké divné, ale ani oni ani my sme ako deti také nejedával, takže si myslím, že je to len otázka zvyku a trochu prispôsobenia. Dokonca nám toto mäso odporučila aj dietologička, ktorú sme navštívili pre liečenie obezity.

Nuž som poprosila šéfkuchára Romana o pár receptov z králika.

Rizoto

Hrniec jemne vytrieme pierkom olejom. Zasypeme na drobno posekanou veľkou cibuľou a asi tromi strúčikmi cesnaku. Posypeme 1 polievkovou lyžicou mletej červenej papriky, mierne mletým čiernym korením a asi 1 čajovou lyžičkou soli. Premiešame. Zakryjeme pokrievkou a necháme asi 1 minútu podusiť.

   

Premiešame 250 g mrazenej polievkovej zeleniny. Zalejem 700 ml vriaceho vývaru. Premiešame. Vsypeme na kúsky nakrájané 300 g uvareného králičieho mäsa. Vmiešame 500 g ryže. Premiešame. Prikryjeme a necháme zovrieť. Potom vypneme elektrickú platničku a necháme na vypnutej platničke dôjsť asi 25 minút.

hrniec zepter hrniec zepter rizoto z králika

 

šéfkuchár RomanŠéfkuchár Roman vám ponúka aj pár ďalších receptov z králičieho mäsa.

Králik so zeleninou

Veľký pekáč dobre vytrieme maslo. Vložíme králika a posolíme hrubozrnnou morskou soľou. Prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a necháme pri 200°C dušiť asi 30 minút. Potom odokryjeme a posypeme nakrájanou mrkvou, hráškom, p=orom a pridáme pár kúskov rozmarínu s dvomi – tromi strúčikmi cesnaku. Podlejeme vodou, v ktorej sme uvarili 1 zrnko nového korenia, 3 zrnká čierneho korenia, ? čajovej lyžičky mletej červenej papriky. Prikryjeme a dusíme asi 30 minút. Odokryjeme a dopečieme ešte 10 minút.

Podávame s ryžou alebo varenými zemiakmi.

 

Králičie stehná dusené

Panvicu mierne vytrieme maslo. Položíme na ňu stehná. Prikryjeme pokrievkou. Podusíme asi 5 minút. Potom stehná otočíme, podusíme 5 minút. Podlejeme vodou. Pridáme bobkový list, ? čajovej lyžičky soli. Dusíme pod pokrievkou – občas podlejeme asi 20 minút.

Podávame s tmavým chlebom.

 

Polievka z králika

Polovicu králika dáme do hrnca. Zalejeme 2-mi litrami vody. Prikryjeme na polovicu pokrievkou. Necháme zovrieť a prevrieť asi 5 minút. Potom vodu zlejeme. Zalejeme znova. Pridáme zeleninu ako do hovädzieho vývaru. Pri odchýlenej pokrievke varíme asi 30 minút. Pridáme 1 čajovú lyžičku soli, petržlenovú vňať a 1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky. Povaríme na miernom lameni ešte 10 minút. Potom zlejme do iného hrnca. Zeleninu nakrájame a vsypeme do zliatej pokrievku spolu s kúskami mäsa. Necháme už len zovrieť a podávame.

Môžete urobiť len vývar s haluškami či rezancami.

 

Králik na slanine

Pekáš vyložíme plátkami slaniny. Poloýíme naň kusy králika. Posolíme asi 1 lyžičkou soli. Natrháme na králika kúsky rozmarínu a celého prikryjeme zase kúskami slaniny. Prikryjeme pokrievkou. Podusíme v rúre pri 180°C asi pol hodinu. Potom odokryjeme. Podlejeme trochou vody, prihodíme dve – tri zrnká čierneho korenia alebo polovicu čajovej lyžičky mletého korenia.. A pečieme asi pol hodinu.

Podávame s tmavým chlebom.

 

Králik v marináde

Králika naporcujeme a potrieme – alebo namočíme do kyslej smotany, v ktorej sme rozmiešali soľ a mleté biele korenie (na 220 ml kyslej smotany 1 čajová lyžička soli a polovica lyžičky mletého čierneho korenia). Necháme 12 hodín v chlade marinovať. Potom na jemne vyolejovanej panvici opečieme zo všetkých strán pod pokrievkou.

Podávame s varenými zemiakm.

 

Skúste. Dnes kúpite mrazené králičie mäso vo viacerých obchodných reťazcoch, nie ako pred 15-mi rokmi, keď som si ho musela u mäsiara objednať na termín a presne na čas poň prísť.

 

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Pani Kurtiová, mysleli ste takéto? https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov/1552-konstrukcia-trojuholnika-u-siestakov Vety sss, sus, usu?

03/11/2020 - 10:02
MIRKA KURTIOVA

POSTUP PRI TROJUHOLNIKU

03/11/2020 - 09:39
silbod

Milá Štefánia Karovičová, v sekcii Pre školákov nájdete písanie, počítanie aj geometriu i pracovné listy na čítanie či počúvanie s porozumením. Musíte byť prihlásená cez FB...

25/10/2020 - 15:53 1
Štefánia Karovičová

Poprosim prac.listy pre prvákov

25/10/2020 - 15:49
silbod

Marginean Camelia, aké pracovné listy by ste potrebovali?

19/09/2020 - 09:09
Marginean Camelia

Chcela by som pracovné listy.

19/09/2020 - 04:48
Marginean Camelia

Chcela som pracovné listy. Dakujem!

19/09/2020 - 04:47
silbod

Iveta, pracovné listy si môžete stiahnúť po prihlásení sa. Môžete ich používať na nekomerčné účely. A nesmiete odstraňovať logo.

11/09/2020 - 14:18
Iveta

Dobrý deň,
prosím Vás je možne si stiahnut listy pre deti?

11/09/2020 - 11:41 1
silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri