Veľkonočná hrudka

Tentokrát sme si vymenili role so šéfkuchárom Romanom. Chcela som od neho nejaký recept k Veľkej noci a medzi iným som spomenula Veľkonočnú hrudku. Na moje prekvapenie som zistila, že toto jedlo vôbec nepozná. Nuž sme mu jednu s dcérou uvarili.

 Veľkonočná hrudka

Prichystáme si suroviny:  2 l mlieka, 16 vajíčok strednej veľkosti, 1 čajová lyžička soli, 4 polievkové lyžice posekanej pažítky

Do veľkého hrnca si dáme variť mlieko. Do vriaceho mlieka vsypeme polovicu soli a polovicu pažítky. Medzitým si vyšľaháme vajíčka v pohári.

 vajíčka šľahací nádstavec vajíčka mlieko mlieko mlieko s pažítkou mlieko a vajíčka

Do vriaceho hrnca opatrne vlejeme vyšľahané vajíčka. Mixujeme na menšej rýchlosti vajíčka v mlieku, pričom plyn máme na najmenšom. Mixujeme s krátkymi prestávkami až kým nezačne hmota tvarohatieť - taký názov vymyslela dcéra. Kým sa nezačne hmota zrážať. Tento proces môže trvať aj pol hodinu. Potom prisypeme druhú polovicu soli a pažítky. Ešte chvíľu mixujeme, ale už vypneme plyn, lebo hrniec je dosť horúci a mlieko nám ešte asj 5 minút bude vrieť.

 plyn mixovanie mlieko vajíčkový tvaroh 

Potom zlejeme ako keď robíme syr cez vysterilizovanú plienku a sitko. Necháme stiecť na šporáku alebo niekde v kúte, kde nám hrnce nebudú zavadzať - proste v prirodzenom prostredí, čo môže trvať aj niekoľko hodín. Potom vyklopíme  na tanier a necháme schladiť.

 
cedenie cedenie vajíčkový tvaroh vajíčkový tvaroh

veľkonočná hudka 

Veľkonočnú hrudku podávame na obloženej mise počas sviatkov jari.

 šéfkuchár Roman

Na záver

Išli sme spolu na farmu, kde si vždy na varenie syra alebo výrobu jogurtu kupujem mlieko. Kúpili sme domáce vajíčka a mlieko. Doma sme si všetko pripravili a začali pracovať. Musím povedať, že šéfkuchár Roman mi vracal presne to, čo robievam ja, keď on varí. Neustále zavadzal a vypytoval sa. A zapisoval si. Presne takto si psychológovia predstavujú nastavenie "zrkadla".

Keď som však potom videla zápisky, nebol to len postup, ale už aj vymyslené iné recepty.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri