Šéfkuchár varí šampiónovú ryžu

Prílohy alebo ako si urobiť ryžu, zemiaky či iné prílohy k mäsu alebo zelenine? Pár receptov nájdete aj na našej stránke v receptári.

V rýchlosti sme však navštívili šéfkuchára Romana pri práci a nafotili sme krátky postup na šampionovú ryžu. Takto urobenú ryžu môžete použiť ako prílohu ale aj ako hlavné jedlo.

 


 
Ryža so šampiónmi

300 g ryže
4 stredne veľké hlavičky šampiónov
jedna jarná cibuľka
1/2 čajovej lyžičky soli
450 ml vriacej vody
2 polievkové lyžice oleja
Ryžu prepláchneme teplou vodou a necháme odkvapkať. V hrnci si rozpálime olej. Nasypeme ryžu, ktorú neustále miešame, aby sa oteplila.

Vsypeme nakrájané šampióny a cibuľku na jemno. Premiešavame dobre asi minútu. Zalejeme vriacou vodou pomaly a stále miešame asi 2 - 3 minúty na prudkom plameni. Voda sa nám pomaly odparí. Hrniec prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Necháme dôjsť asi 20 minút.

Ryžu môžeme podávať vyformovanú v naberačke a tak vytvarovať kopčeky. Naberačku si namočíme do studenej vody, aby nastal kontrast teplôt a tak sa nám lepšie ryža odlepí z naberačky na tanier.

   "Takto pripravenú ryžu môžete použiť aj ako hlavné jedlo. Posypete nastrúhaným syrom a posekanou bazalkou."