Šéfkuchár varí jelenie na paradajkách

 Dnes sme sa so šéfkuchárom Romanom venovali starému jedlu. Rozhodli sme sa, že  dnes budeme mať slávnostný obed podľa starého recepty našich predkov.

 

  

Najprv si prichystáme základné suroviny:  

3 menšie červené cibule, 3 menšie žlté cibule, asi 5 strúčikov cesnaku, 3 polievkové lyžice oleja, paradajkový pretlak, 3 listy bazalky, 2 cm dlhá vetvička rozmarínu, 1 čajovú lyžičku soli

    

 

Urobíme si základ

 Na rozpálenom oleji opečieme nakrájanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. Prilejeme pretlak a premiešame spolu s nakrájanou bazalkou a rozmarínom. Osolíme a premiešam.Necháme dusiť a pripravíme si zvyšné ingrediencie.

 

Pokračujeme

Nakrájame si 1 kg jelenieho stehna na kocky. Nakrájame na malé kocky 2 papriky, 2 paradajky. 

      

Pridáme nakrájané mäso. Zalejeme vývarom toľko, aby sme zakryli mäso. Necháme dusiť pod odchýlenou pokrievkou asi hodinu. Primiešame paradajky a papriky. Necháme ďalej dusiť asi hodinu. 

 

Prichystáme si zvyšné suroviny:

2 polievkové lyžice kukuričnej múky, 2 dl vlažnej vody

 

Zahusťujeme

Rozmixujeme múku vo vode. Zalejeme do mäsovej zmesi. Dobre premiešame. A necháme prevrieť asi 5 minút. Potom vypneme a necháme pod pokrievkou dôjsť.


Pred podávaním dosolíme.

Dobrú chuť

Podávame s varenými zemiakmi alebo kroketami, knedľou či prílohovými haluškami.

 

 

 "Miesto jelenieho mäsa môžete použiť hovädzie zadné. Vývar v recepte používajte hovädzí."