Guláš sem-tam

 

Sem-tam natrafíme na zlacnené hovädzie mäso a môžeme si urobiť aj napríklad takýto hovädzí guláš, ktorý by inak nepatril k tým lacným jedlám.

 

Prichystáme si suroviny: 1 kg hovädzieho chudého mäsa, 1 kg akéhokoľvek bravčového, 75 g masti, 500 g žltej alevo bielej cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1 polovievková lyžica mletej rasce, 3 kusy zelenej papriky, 400 g paradajok - takých na kečup, 2 polievkové lyžice mletej červenej papriky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

  

 Rozpustíme si masť a na nej zoškvaríme aj mastné odrezky z mäsa pokrájané na malé kúsky. Čím dosiahneme to, že sa do gulášu nedostanú mastné časti. A guláš dostane tú správnu chuť.

 

Do opraženej cibule s cesnakom na masti vsypeme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Dobre premiešame a zalejeme vodou. Necháme asi 3 - č minúty prevrieť. Potom vsypeme mletú rascu. Premiešame. Pridáme nakrájanú papriku a paradajky. A zase chvíľu povaríme. 

  

Do vriacej zmesi vsypeme hovädzie mäso. Takto pripravované mäso si hneď uzavrie póry a potom je šťavňatejšie. Prilejeme vodu, aby mäso bolo úplne zakryté. Necháme variť približne 40 minút na miernom plameni pod pokrievkou.

Potom pridáme nakrájané bravčové mäso a premiešame. Pridáme vody, aby bolo všetko prikryté. Varíme na miernom plameni asi 20 minút pod zakrytou pokrievkou. 

        

 Odstavíme, dochutíme soľou a ostatnými koreninami. Necháme prikryté pokrievkou do podávania. 

 Podávame s parenou knedľou.

 

   "Podávať môžete aj len s chlebom v hlbokej miske.

Časy v tomto recepte sú popísané  pri varení v Zepter hrncoch. V bežnom hrnci môžu byť dlhšie. 

Takto guláš varený v kotline má ešte lepšiu chuť, ako varený v hrnci na šporáku. Len počítajte s tým, že sa bude variť aj štyri hodiny."