Šéfkuchár varí králičí perkelt

 Dnes si ukážeme spolu so šéfkuchárom Romanom ako môžeme urobiť perkelt z králika v hrnci Zepter. 

Starý recept, ktorý varieva pán Roman roky vo veľkých "kotloch" v reštaurácii, pre nás upravil pre 6 osôb a zároveň sme recept upravili pre prípravu v týchto hrncoch.

 

 

Prichystáme si najprv rozporcovaného králika - asi 800 g. Celého ho dobre posolíme a posypeme granulovaným cesnakom. Asi hodinu necháme v chlade pôsobiť. V tom čase si nakrájame 3 veľké cibule na jemno, 2 veľké mrkvy nastrúhame na jemno a 1 zelenú papriku nakrájanú na menšie kúsky.

 

Do studeného 4-litrového hrnca vlejeme na dno trochu oleja. A necháme prihrievať, čo skúšame kúskom mrkvy, okolo ktorej keď začne škvrčať olej vsypeme zvyšok zeleniny a orestujeme. 

   

Orestovanú zeleninu opaprikujeme sladkou červenou paprikou. Použijeme asi 1,5 polievkovej lyžice. Môžeme mierne okoreniť mletým čiernym korením. Podlejeme vriacou vodou a premiešame. 

  

Vložíme kusy králika a zalejeme zvyškom vody tak, aby sme prikryli králika. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme na strednej teplote zohriať tak, aby ukazovateľ ukazoval na začiatok vnútorného zeleného kruhu. Potom stiahneme teplotu na najmenšiu a necháme dusiť asi trištvrte hodinu. Aj tak sa v hrni zvýši teplota a ukazovateľ bude nakoniec ukazovať na koniec vonkajšieho zeleného okruhu.

  

Mäso vyberieme a necháme vychladiť. Za ten čas si urobíme mliečnu zmes na zahustenie omáčky.

V mise si premiešame asi 200 ml plnotučného mlieka a asi 200 ml kyslej smotany. Na suchú studenú panvicu dáme asi 150 g hladkej chlebovej múky. Pomaly necháme zohrievať za občasného premiešania, kým nedostane múka hnedastú farbu. Takto pripravenú múku vmiešame so mliečnej zmesi. Spolu vlejeme do omáčky a premiešame. Necháme na miernej teplote odkryté variť ešte asi 15 minút.

    

Mäso oberieme od kostí. Vsypeme do omáčky. Prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Necháme mäso prehriať v teplej omáčke asi 10 minút a môžeme podávať. 

   

Podávať môžeme s maslovými haluškami http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/273-maslove-prilohove-halusky.

 

 

      "Mrkva, ktorú sme pridali na začiatku do orestovanej cibule má nielen pridať príchuť, ale aj na jemno nastrúhaná surová mrkva zabraňuje prepaľovaniu tuku.

V našom prípade sme použili olej, ale v takomto recepte je vhodnejšia bravčová masť. Ak ju máte doma, môžete pre toto množstvo použiť asi 1/2 polievkovej lyžice."

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri