Šéfkuchár pečie kačku

Už je zase obdobie varenia a pečenia kačíc a husí. 

Aj na našej stránke sme teda so šéfkuchárom Romanom pustili do pečenia kačky. Ponúkame vám recept, ktorý vymyslel pre túto sezónu. 

 

 Kačka v citrónovo-medovej marináde

 

  

Príprava

Večer pred pečením si pripravíme umytú a osušenú kačku - asi 2,5 kg. A zvnútra i z vonka ju vytrieme marinádou. Necháme ju potom prikrytú pôsobiť asi 8 hodín. Pečieme až potom.

    

 

Recept na marinádu

 Do vyššej nádoby nalejeme 1 citrónový radler, polievkovú lyžicu medu, asi 3 veľké strúčiky cesnaku, polievkovú lyžicu soli, mokka kávovú lyžičku mletého bieleho korenia a 2 dl oleja. Vymixujeme do hladkej hmoty. 

Príprava plnky

Pred pečením si pripravíme plnku, ktorou naplníme kačku. 

Na túto kačku sme použili 5 rožkov. Rožky nakrájame na menšie kúsky do veľkej misy. Osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Koľko? Po polovici čajovej lyžičky. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a pokvapkáme s asi 1 dl mlieka. Premiešame. Na masle si opražíme na drobno nakrájanú veľkú žltú cibuľu spolu s na drobno nakrájanou pečienkou. Vmiešame do plnky.

    

Tri veľké vajíčka si rozdelíme. Žĺtka zamiešame do plnky. Z bielok vyšľaháme sneh. A až tento sneh jemne vmiešame do zmesi. My sme mali veľmi riedku plnku - dali sme asi viac masla - tak sme museli zmes zahustiť 2-mi polievkovými lyžicami polohrubej múky.

     

Plnkou naplníme čo najviac kačku - pevne vtlačíme do vnútra. Takto naplnenú kačku položíme na vymastený plech olejom otvorom hore. 

Pečieme

Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C. Často polievame výpekom. Prípadne podlejeme vodou. Kačku pečieme asi 2 - 2 a štvrť hodiny do zlatova. 

  

 Po upečení kačku vyberieme na pracovnú plochu. Opatrne rozkrojíme hrudnú kosť a rozdelíme obe polovice tak, aby sme mohli vybrať plnku v celku. Plnka bude mať pekný slzovitý tvar, ktorý pri podávaní krájame na asi 1 cm širokú kolieska. 

 

 

Podávame s dusenou kapustou na rôzne spôsoby a knedľou alebo zemiakovými lokšami alebo aj zemiakovou plackou.

 

  "Ak vám plnka zostala, vložíme ju na vymastený alobal olejom - lepšie kačacou masťou. Zašúlame do valčeka. Konce dobre pritlačíme. Položíme na plech vedľa kačky piecť. Pečieme asi 30 minút.

Nie je dobré plnku len tak položiť vedľa kačky - veľmi vyschne. Takto je chutnejšia."

 

 

 

Hľadať

Odkazovač

kristina

poprosim vas abi ste mi dali papiere pre rocnik 123456 taki rocnik proism

15/04/2024 - 09:24
kristina

poprosim vas ja bi som potrebovala papiere pre deti

15/04/2024 - 09:23
lo

.

11/04/2024 - 18:26
monkva

:)

10/04/2024 - 12:18
silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2

Zrušiť

Partneri