Šéfkuchár varí bravčové kocky na slivkovo-zeleninovej omáčke

 

Dnes budeme robiť bravčové pliecko na sladko-kyslo, ale predsa trochu inak. 

Odporúčame toto jedlo ako chod na slávnostnú príležitosť alebo rodinné stretnutie. Množstvo surovín je napísané tak, že dnešné jedlo je vhodné pre 8 - 10 osôb.

 

 

 

Prichystáme si na začiatok suroviny:

2 väčšie cibule, 250 g sliviek, 1 kg bravčového pliecka, 500 g koreňovej zeleniny (uvarenej vo vývare alebo vo vode a rozmixovanej na jemno), 2 polievkové lyžice kokosovej masti

Začíname

Na masti si orestujeme do sklovita na jemno pokrájanú cibuľu. Prisypeme slivky a mäso nakrájané na kocky. Premiešame a orestujeme. Primiešame na špičku noža mletého čierneho korenia a kávovú lyžičku soli a polievkovú lyžicu medu a 2 bobkové listy.. Premiešame a ešte chvíľu orestueme. 

 

Podlejeme vodou. Rozmixovanú zeleninu vmiešame. Dusíme do mäkka - asi 45 minút.

Zahusťujeme

Medzitým si urobíme zmes na zahustenie z 500 ml kyslej smotany a 1 polievkovej lyžice majzeny. Dobre rozmiešame. Keď je mäso mäkké, odoberieme do smotanovej zmesi trochu tekutiny a premiešame. Takto pripravené vmiešame do hrnca. Opatrne premiešame a na miernom plameni necháme prevrieť asi 10 minút. 

  

Dochucujeme

Dochutíme citrónovou šťavou a balzamikom, soľou poprípade kryštálovým cukrom. Po prevretí odstavíme a zjemnéme polievkovou lyžicou masla.

  

Podávame

Podávame s parenou knedľou alebo cestovinou (kolienka).

   

 

 

  "Jedlo je sýte, ale pritom ľahké. Majú ho radi dospelí aj deti."