Staviame kocky

V školskej matematike sa stretávame s témou stavanie kociek. Nie, pre deti to nie je úplne neznáme. Veď väčšina z nás sa doma ako dieťa či v škôlke hrala s kockami. Stavali sme veže a hrady. V škole to už je trochu iné.

So stavaním kociek podľa návodu či pôdorysu alebo nárysu môžeme už začať aj v predškolskom veku. V menšom kolektíve v škôlke môžeme stavať, robiť súťaže, učiť sa spolupráci aj prehre. 

Možno objavíte aj dieťa s umeleckým nadaním, ktoré nakreslí obrázok stavby. Možno objavíte aj dieťa s technickým nadaním, ktoré pochopí a nakreslí pohľad na stavbu z vtáčej perspektívy. Možno...

Predstavíme si sadu farebných penových kociek s návodmi na stavanie a zakresľovanie či kódovanie stavieb v štvorcovej sieti. Verte, že táto sada zaujme aj deti predškolského veku aj prvákov. Rozvíja myslenie, kombinačné schopnosti a priestorovú predstavivosť. Hra s kockami má štyri stupne. Od prvého po štvrtý ročník.

My učitelia na druhom stupni pri zložitejších telesách oceníme takého hry s deťmi v nižšom veku.

  

V škatuľke okrem tridsaťšesť farebných kociek z penovej plastickej hmoty EVA v šiestich atraktívnych farbách nájdete aj dve podložky na stavanie stavieb z kociek, jednu vystrihovaciu
kartu a dvadsaťjeden obojstranných kariet s osemdesiatimi dvomi zadaniami. Množstvom inšpiratívnych otázok, vďaka ktorým môžete u detí kultivovať jazyk, rozvíjať priestorovú predstavivosť, cibriť matematické myslenie. Riešenie úlohy nájdu deti vždy na druhej strane karty.

Karty začínajú stavaním podľa obrázka. Počítaním kociek na stavbe celkom aj podľa farieb. Vyššia verzia je o stavaní podľa návodu - zakódovanej kresby v štvorcovej sieti či naopak zakódovanie postavenej stavby do štvorcovej siete. Prvé kódovania sú zakreslené pomocou farebných bodiek, neskôr čísel. 

Pod každým plánom stavby je aj jeden jej schematický zápis. Je to postup, ktorý popisuje, ako stavba postupne vznikala. Je určený hlavne pre dospelého, ktorý dieťaťu jednotlivé kroky diktuje a to podľa pokynov stavia stavbu. Štartovacia pozícia je v jednofarebnom pláne označená šedým podkladom.

 

 

Túto sadu kociek a kariet s návodmi vymysleli v spoločnosti ABCedu pani Totkovičová a pani Žilková.   https://www.abcedu.sk/zakladna-skola-1-stupen/stavby-z-kociek+85/

 Elektronickú verziu stavebnice nájdete tu http://www.delmat.info/geometria.v.priestore.1.html 

Pracovné listy na stavanie kociek pre štvrtákov a piatakov nájdete tu: https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/hrame-sa-s-geometriou/stavby-z-kociek 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri