Na školskom dvore máme množstvo rozkvitnutých kvietkov; púpavy, sedmikrásky, fialky...

Medzi kvietkami prelietajú včely, čmeliaky aj krásne a pestré motýle. Vedeli ste, že aj motýle sú opeľovače? Odporúčame zahrať sa s menšími školákmi a predškolákmi na motýliu farmu. Je to úžasný zážitok. 

 Motýle sú najrozšírenejším radom hmyzu, hneď po chrobákoch. Popísaných ich bolo viac ako stoosemdesiat tisíc. Motýle nájdete všade okrem Antarktídy. U nás máme viac ako tritisícpäťsto. Motýle sú pre svoje sfarbenie blanitých krídel na jemnom, malom tele najatraktívnejší živočíchom. Aspoň podľa mňa. K chemickému sfarbeniu krídel sa pridáva aj tzv. fyzikálne - odlesk podľa sklonu svetla.  

   

Maľovánky

       

 

Životný cyklus motýľa

Z vajíčka na spodnej strane lista alebo vajíčka pod kôrou stromu sa vykľuje larva - húsenica. Hneď po vyhliadnutí húsenička hľadá potravu. Veľmi rýchlo naberá na váhe. Občas sa vyzlečie, lebo sa nezmestí do svojej "kože". Húsenička žije omnoho dlhšie ako dospelý motýľ. Húsenička sa po niekoľkých dňoch až týždňoch zakuklí na konáre stromu. Ako kukla prežije zase niekoľko dní až týždňov. Húsenička sa v kukle vyvinie do dospelosti. Ako rastie a sa mení, mení aj farbu kukla. Keď príde jej čas, kukla praskne a z kukly vyletí krásny motýľ. Zavesí sa na blízke miesto, kde počká, kým sa mu vyschnú krídla a vyrovnajú sa. Potom odlieta. 

 

Dekorácia https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/57-motyl 

Maska na karneval https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/karnevalove-masky/121-maska-na-karneval-motyl