Takto začínal článok v našom archíve v roku 2011. Myslíte si, že vyšívanie patrí do rúk len dospelým a starším ženám? Omyl - baví aj menšie deti a dokonca aj chlapcov.

Prečítajte si ako sme sa s prvákmi na pracovnom vyučovaní učili súčet s prechodom cez desiatku. A takto to zvládla aj dcéra škôlkárka. Spomenula som si na aktivitu,

ktorú som robila prvýkrát v roku 1997, kedy som chodila jeden deň v týždni suplovať do družiny k prváčikom. Precvičovali sme jemnú motoriku a prechod cez desiatku. Áno, vtedy sa ešte učil v prvej triede v apríli.

  

Najprv sme si vystrihli kruh z tvrdého papiera. Na ňom sme po obvode urobili dierkovačom dierky - po viacerých pokusoch sme zistili, že je vyýborný počet 19 alebo 23. Očíslovali sme ich. Odstrihli sme si dlhšiu bavlnu, ktorú sme prevliekli cez dierku číslo 1. Ďalej sme prevliekali cez každú tretiu (na inom kruhu cez každú piatu, na inom kruhu cez každú šiestu, ...) dierku a deti si všímali ako sa vždy o 3 (alebo 5 alebo 6 ...) číslo na kruhu zväčšuje. Zároveň vznikal veľmi pekný rám na kruhový obrázok.

 

Neskôr si deti robili už dierky samé - vedeli, že by mali byť rovnako od seba oddelené, aby to dobre vyzeralo na konci, nie vždy sa to však darilo.

 Dnes po dlhoročných skúsenostiach, viem, že takáto aktivita môže v nižších ročníkoch a v predškolskom veku pomôcť deťom, ktoré sa začínajú javiť ako dyskalkulici.